Sezonul premiilor Nobel din 2020 va fi deschis luni, în contextul pandemiei de COVID-19, de anunțarea premiului pentru medicină. Premiile Nobel recompensează din 1901 bărbaţi, femei şi organizaţii care au acţionat pentru a susţine progresul omenirii, potrivit dorinţei creatorului acestor distincţii, inventatorul suedez Alfred Nobel. Cu ocazia sezonului premiilor Nobel din 2020, care debutează luni, jurnaliştii de la AFP au publicat un articol care conţine cinci detalii mai puţin cunoscute despre istoria acestor trofee, scrie Agerpres.
Două dintre cele mai prestigioase reviste științifice au retras recent studii despre Covid-19, iar situația arată cât de complicat este să păstrezi un echilibru între nevoia de a publica rapid studii care să fie utile medicilor și obligativitatea de a păstra un nivel ridicat al calității. Este o perioadă excepțională și pentru studiile științifice: apar extrem de multe cu Covid-19, nu pot fi evaluate corespunzător și în unele țări ies la iveală minusurile unui sistem care încurajează cercetătorii să publice cât mai mult.
Pentru mulți dintre noi, ziua nu poate începe fără să avem în față cupa aromată. Și se mai întâmplă că acea cafea nu este doar bună pentru sănătate, îți poate prelungi și viața – dar numai dacă o faci la filtru, conform unui nou studiu pe termen lung publicat miercuri în European Journal of Preventive Cardiology.
O echipă de studenţi de la Technion Israel Institute of Technology a fost premiată pentru inventarea unei tehnici de obţinere a mierii cu ajutorul unor bacterii reprogramate în laborator, la un concurs organizat de prestigiosul Massachusetts Institute of Technology din SUA, potrivit Mediafax care citează israel21c.org.
Gravitaţia artificială, prezentată în filmele de science fiction, a făcut un pas înainte în laboratoarele Universităţii Colorado (CU) din Boulder, unde se caută ca într-un viitor apropiat să devină o realitate pe navele şi staţiile spaţiale, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Te-ai întrebat vreodată ce caută oamenii de știință online? "Cancer", "blockchain" și "big data" au fost printre primii termeni de căutare în baza de date științifice Scopus în 2018. Ce termeni științifici au căutat oamenii din întreaga lume in 2018, conform Google? Pe primul loc este ''aria cercului''.
Mai mulți oameni de știință publică articole academice decât până acum. Calitatea acestora a scăzut considerabil, spun multe figuri publice din domeniul cercetării științifice. Gianfranco Pacchioni, autorul cărții ,,Supraproducție de adevăr”, spune că știința modernă se îndreaptă către eșec, relatează cei de la
DW.
Oamenii de știință dintr-un mic laborator din Ontario fac experimente pentru a crea prima bere din lume pe baza de cannabis, potrivit
The Guardian.
Într-un demers cu implicații globale, oamenii de știință australieni au reușit să elimine 80% din țânțarii purtători de boli mortale, informează CNN. Experimentul condus de Organizația Științifică și de Cercetare Industrială a Commonwealth-ului și de Universitatea James Cook a avut loc în nordul statului Queensland. Oamenii de știință au lucrat pentru eradicarea țânțarului care răspândește virusul febrei Dengue și virusul Zika, Aedes aegypti. Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot de multe ori să dăuneze ovarelor și să ducă la infertilitate. Un mod în care femeile își pot păstra șansele de a concepe un copil este un transplant de țesut ovarian, potrivit
BBC. Robert Bezeau a construit primul castel din lume cu recipiente din plastic. Fortul canadian cu patru etaje de pe insula Bocas del Toro din Panama arată cum deșeurile de plastic pot fi transformate în locuințe cu costuri reduse. El construiește, de asemenea, un eco-sat folosind aceeași metodă, potrivit
BBC.
Transformarea excrementelor de animale in energie nu este o idee noua, dar inca nu am gasit o modalitate de a ne folosi pe deplin de aceasta energie. Un proiect inovator din Marea Britanie isi propune sa maximizeze acest potential si creeaza o lampa stradala care functioneaza pe baza excrementelor canine, scrie
The Guardian.
Divizia de piele a brandului danez de incaltaminte si accesorii ECCO a lansat prima piele moale transparenta din lume, denumita Apparition. Avand calitati spectrale si un aspect aproape fantomatic, noua piele transparenta este disponibila intr-o gama larga de culori si poate fi utilizata atat pentru imbracaminte, cat si pentru incaltaminte.
Suntem martori ai unei revolte globale impotriva expertilor, a declarat celebrul fizician si cosmolog britanic Stephen Hawking, referindu-se la anvergura fenomenului "stirilor false" si la evenimentele actuale precum Brexitul si victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA, scrie
Phys.org.
Peste 50 de tineri participa sambata si duminica, la Cluj, la o competitie organizata de NASA - Space Apps Challenge -, urmand ca cei mai buni sa intre in faza de jurizare globala, cu sanse ca proiectele lor sa fie adoptate de agentia spatiala, relateaza Agerpres.
O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca a inventat "Golden Jelly", un jeleu de portocale, capsuni si cocos, cu nanoparticule de aur, acestea avand caracteristici antibacteriene si antioxidante, transmite Mediafax.
Ministerul Educatiei lanseaza vineri un concurs un concurs international de idei pentru dezvoltarea orasului Magurele si a zonei inconjuratoare, in jurul proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics). Proiectul vizeaza, pe termen lung, dezvoltarea unui hub tehnologic in aceasta zona, iar costurile s-ar ridica la peste 2 miliarde de euro, bani obtinuti din fonduri structurale si investitii private.
Romanca Viviana Gradinaru, cercetator principal la California Institute for Technology, se numara printre cei 105 castigatori din acest an ai ''Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers'', cea mai inalta distinctie acordata de conducerea SUA tinerilor specialisti in domeniul cercetarii stiintifice si tehnologice, anunta un comunicat de presa al Presedintiei SUA, care precizeaza ca inmanarea premiilor va avea loc intr-o ceremonie organizata la Washington in primavara acestui an, informeaza Agerpres.
O echipa de studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a testat, miercuri, macheta din lemn a unui turn de 1,52 de metri din lemn de balsa, cu 29 de etaje, capabila sa reziste la un cutremur simulat mai mare decat cel inregistrat in Vrancea in 1977, scrie Mediafax.
Un elev de liceu din Ohio, Ryan Chester, a castigat o bursa in valoarea de 250.000 de dolari pentru un film de 7 minute in care explica in termeni simpli, exemplificand prin actiuni obisnuite, teoria relativitatii formulata de Albert Einstein, scrie
IFLScience.