Sunetul produs pe baza reconstituirii căilor respiratorii ale unei mumii egiptene de acum 3.000 de ani se aude într-un scurt clip audio publicat de platforma online Science, transmite Mediafax.

Nesyamun, mumia din Leeds, vorbeste din nouFoto: Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries

Pare doar un scâncet sau sunetul pe care l-ar scoate un animal ciudat, dar mostra sonoră publicată de cei de la Science redă vocea unei persoane care a trăit în Egipt, în urmă cu 3.000 de ani.

Studiul este semnat de D. M. Howard, de la departamentul de inginerie electronică al Universității din Londra, și de profesorii de la departamentul de arheologie al Universității din York, J. Schofield, J. Fletcher și S. A. Buckley, ca și de K. Baxter, din partea galeriilor și muzeelor din Leeds, și de G. R. Iball, din partea departamentului de fizică medicală al Școlii de Medicină din Leeds.

Cercetările au pornit de la tomografiile realizate pe o mumie botezată Nesyamun.

În acest mod, savanții au putut să creeze un model 3D al aparatului respirator al persoanei din Egiptul antic pe baza căruia a fost refăcut laringele, care determină sunetul unic al vocii fiecărei persoane.

Cercetătorii au putut să tipărească 3D modelul și să îl conecteze la un laringe electronic, pentru a obține vocea artificială.

Pe baza inscripțiilor găsite pe sarcofagul lui Nesyamun s-a stabilit că era vorba despre un preot și scrib care este foarte probabil să fi cântat și să fi vorbit în cadrul ceremoniilor la care participa.

Între inscripțiile descifrate se numără și dorința sa de a ”vedea și de a vorbi cu zeii la fel cum a făcut și în timpul vieții sale robotitoare”. Acum vorbește din nou oamenilor.