Oamenii de stiinta de la universitatea Berkeley au conceput o modalitate de a decoda si recrea perceptia umana - o descoperire care ar putea conduce intr-o zi la reproducerea viselor, a fanteziilor, amintirilor si altor imagini ale mintii umane, relateaza site-ul Mercury News.

"Aceasta abordare ofera o platforma de reconstruire a dinamicii interne a activitatii creierului", a afirmat neurologul Jack Gallant, co-autor al studiului publicat joi de cotidianul Current Biology.

Deocamdata, nu e vorba de o reproducere fidela a gandurilor - imaginile seamana mai degraba cu picturile lui Vincent Van Gogh sau Jackson Pollock, intr-o zi proasta, noteaza Mercury News.

Acest proiect inregistreaza activitatea sangelui in creierul oamenilor care privesc videoclipuri, dupa care computerele reconstituie imaginile privite.

Jack Galland precizeaza ca metoda permite reproducerea a ceea ce el numeste "sistemul nostru vizual de baza", capabil doar sa detecteze forme, contururi si obiectele mari.

Fluxul sanguin este inregistrat prin rezonanta magnetica functionala (fMRI). Cu ajutorul acestor date, cercetatorii au putut reproduce cu aproximatie imaginile pe care creierul le-a creat.

Activitatea creierului a fost ulterior introdusa intr-un soft care a invatat sa asocieze, secunda cu secunda, tiparele vizuale din videoclipuri cu activitatea corespunzatoare a creierului.

Jack Galland noteaza ca problema majora rezida in faptul ca informatia vizuala este influentata de atentie, memorie si alti factori cognitivi, ceea ce inseamna ca ce credem ca vedem nu corespunde nicioadata cu ceea ce se intampla in realitate:

"De aceea este bine stiut faptul ca nu putem avea incredere in marturia vizuala. Nu e ca o inregistrare video. Ceea ce captati si recreati este bazat pe un numar mic de informatii pe care ulterior le 'croiti'. Este o interpretare artistica a ceea ce se intampla in realitate".

In imaginile reconstruite, elefantii par niste pete confuze, iar cuvintele scrise in engleza seamana cu o versiune extraterestra a alfabetului arab. Un papagal ar putea fi Jack Nicholson interpretand rolul lui Joker.

"Experienta noastra vizuala naturala este ca si cum am privi un film", spune Shinji Nishimoto, co-autor al studiului. "Pentru ca aceasta tehnologie sa aiba o aplicabilitate practica trebuie sa intelegem cum proceseaza creierul aceste experiente vizuale dinamice".

Dar, scrie Live Science, citata de Slate.fr, aceasta metoda ar putea fi utilizata pentru tratamente terapeutice, in special pentru a putea comunica cu oameni aflati in coma sau victime ale unei congestii cerebrale.

Poate ca, intr-o buna zi, aceasta cercetare ar putea conduce la conceperea unei interfete tehnologice prin intermediul careia oamenii paralizati ar putea sa lucreze cu un computer prin intermediul mintii.

"Deschidem o fereastra spre filmele din mintile noastre", adauga Gallant.