In pofida progreselor facute de omenire de-a lungul ultimilor zeci sau chiar sute de ani, unii experti sunt de parere ca oamenii isi pierd capacitatile cognitive si devin mai instabili emotional, relateaza un articol aparut pe site-ul naturalsociety.com, citat de Agerpres.

Gerald Crabtree, genetician la Universitatea Stanford, este de parere ca declinul nostru intelectual este strans legat de mutatiile genetice negative. Potrivit Crabtree, capacitatile noastre cognitive si emotionale sunt alimentate si determinate de efortul combinat a mii de gene, ceea ce face ca, in cazul foarte probabil al aparitiei unei mutatii in oricare dintre aceste gene, inteligenta sau stabilitatea emotionala sa fie afectate negativ.

"Pariez ca daca un cetatean obisnuit din Atena anului 1.000 i.Hr. ar aparea dintr-o data in mijlocul nostru, el (ea) ar fi printre cele mai straluciti si mai activi intelectual colegi sau prieteni de-ai nostri, cu o memorie buna, o gama larga de idei si o idee clara despre problemele importante. In plus, mi-as dori sa cred ca ar fi printre cele mai stabili emotional prieteni sau colegi de-ai nostri", scrie geneticianul la inceputul unui articol publicat in revista stiintifica Trends in Genetics.

In plus, geneticianul explica ca persoanele cu anumite mutatii genetice nefaste beneficiaza de o sansa mai mare ca niciodata de a supravietui si de a trai printre cei "puternici". Teoria lui Darwin - explica acesta - este mai putin aplicabila in societatea de astazi, si prin urmare, cei cu gene bune nu vor domina neaparat in societate asa cum se intampla in trecut.

Sunt genele principalul motiv pentru declinul cognitiv al rasei umane? Daca oamenilor le lipseste inteligenta intr-o masura mai mare decat in trecut, identificarea cauzelor este importanta. Una dintre cauze pare sa stea in regimul nostru alimentar.

Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca o substanta prezenta in mod agresiv in apa, fluorura, contribuie la scaderea IQ-ului, iar rezultatele, publicate in cunoscuta revista Environmental Health Perspectives, sprijina ipoteza unor efecte adverse la expunerea cu fluorida pentru dezvoltarea neurologica a copiilor.

De asemenea, un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, a constatat ca pesticidele sunt responsabile pentru schimbari de durata in structura generala a creierului - modificari legate de niveluri mai scazute de informatii si de scaderea functiilor cognitive. Mai exact, cercetatorii au descoperit ca un pesticid cunoscut sub numele de "clorpirifos" (CPF) este legat de prezenta unor "anomalii semnificative", chiar si la niveluri scazute de expunere.

Intr-un alt studiu la care au participat 14.000 copii, cercetatorii britanici au descoperit legatura dintre alimentele procesate si un IQ redus. Potrivit acestora, daca un copil consuma alimente procesate de la varsta de 3 ani, declinul IQ-ului ar putea incepe in urmatorii cinci ani. Studiul a constatat totodata ca pana la varsta de 8 ani, copiii care au mancat alimente procesate de la 3 ani suferisera deja un declin al IQ-ului. Dimpotriva, copiii care primesc o dieta bogata in nutrienti, incluzand consumul de fructe si legume, si-au crescut IQ-ul pe o perioada de 3 ani.