Fizicianul Stephen Hawking, cel mai cunoscut om de stiinta din lume, a spus intr-un interviu pentru BBC ca handicapul l-a ajutat in cercetarile sale fiindca a avut timp suficient pentru ele, fiind scutit de participarea in comisii plicticoase. Hawking s-a declarat si in favoarea sinuciderii asistate pentru cei care au boli in faza terminala si dureri atroce. Pe 20 septembrie in cinematografele din Marea Britanie se va lansa un nou documentar despre viata lui Hawking.

"As vrea ca filmul sa fie o incurajare pentru cei cu dizabilitati. La 21 de ani mi s-a spus ca sufar de o boala incurabila si ca voi muri in doi - trei ani. Doctorul s-a inselat insa", a spus Hawking, intrebat de ce a facut filmul documentar.

Hawking a fost intrebat si daca handicapul sau i-a fost de folos in cariera de fizician. "Trebuie sa recunosc ca imi fuge mintea la gaurile negre sau la alte lucruri din fizica daca nu mai pot urmari o conversatie. Handicapul m-a ajutat intr-un fel fiindca m-a scutit de nevoia de a sta in comisii plictisitoare si mi-a dat mai mult timp pentru gandire si cercetari. Fizica teoretica e unul dintre putinele domenii unde nu esti dezavantajat daca ai o dizabilitate. Totul e in minte".

Intrebat de care lucru este cel mai mandru in cariera, el a spus ca il bucura faptul ca a contribuit la cunoasterea universului dar si ca lucrarile sale au ajuns sa fie cunoscute de un numar atat de mare de oameni.

Lui Hawking ii este tot mai greu sa se mai miste si comunica prinr-un muschi al obrazului sincronizat cu un senzor plasat pe ochelari.

Hawking a fost intrebat si despre sinuciderea asistata, el fiind de parere ca, in cazul in care omul este intr-o faza terminala si are dureri atroce, ar trebui sa i se puna capat vietii, iar cei care il ajuta sa-si puna capat zilelor nu ar trebui judecati "Daca nu lasam animalele sa sufere, de ce ar trebui sa lasam oamenii sa sufere", se intreaba el.

Hawking a fost intrebat si cum vede sfarsitul lumii si nevoia de a ne muta pe alta planeta "Suntem pe cale sa ne autodistrugem din cauza prostiei noastre si a lacomiei. Nu putem ramane pe aceasta planeta poluata si supraaglomerata. Chiar si daca ramanem aici, tot va veni o zi in care un asteroid ne va lovi si nu vom putea sa-i schimbam traiectoria. Omenirea va trebui sa se raspandeasca in spatiu pentru a supravietui".

Filmul va fi lansat pe 20 septembrie in Regatul Unit si prezinta viata lui Hawking, povestita chiar de el. Incepe cu imagini din copilarie si merge pana in prezent, trecand si prin episoade amuzante precum aparitia ca personaj in serialul The Simpsons.

Stephen Hawking, cunoscut pentru teoriile sale despre gaurile negre si despre nasterea universului, este paralizat de la 21 de ani si i se spusese de atunci ca nu mai are multi ani de trait. Insa, a ajuns la 71 de ani si a profitat din plin de viata,