Ray Kurzweil, celebru director al Google care ia zilnic 100 de pastile pentru a trai cat mai mult, si-a prezentat la un congres din Detroit viziunea asupra tehnologiilor viitorului. Este inevitabila patrunderea masinilor care se conduc singure, iar computerele vor ajunge sa fie miniaturizate la dimensiunile unor celule sanguine, astfel incat oamenii se vor putea conecta la intermet direct, fara a mai avea nevoie de laptop sau smartphone. Kurzweil este un controversat futurolog, inventator, antreprenor si autor al unor carti foarte populare si considera ca biologia e un proces software si vom putea "programa" aproape tot ce este legat de sanatatea noastra.

Ray KurzweilFoto: Captura YouTube

Kurzweil, director pe inteligenta artificiala la Google, a vorbit la SAE World Congress in Detroit, prezentandu-si viziunea in special in domeniul auto. Tema principala: masinile autonome despre care spune ca, vrem nu vrem, vor intra in vietile noastre. El considera nu doar ca vom economisi timp, ci se va reduce si numarul deceselor din accidente (in prezent peste un milion de oameni mor pe sosele in fiecare an).

Google a facut peste 1,5 milioane km cu masinile sale autonome si spune ca le va lansa cand sunt sigure 100%, dar e greu de spus cand se va intampla asta. "In viitor o masina autonoma va face un accident si toata presa va scrie mult despre asta. Insa chiar in acest moment mor cativa oameni intr-un accident de masina"

Kurzweil spune ca masinile isi vor pune singure diagnosticul cand ceva se va strica si se vor deplasa pe cont propriu la service, evident daca defectiunea nu e atat de grava incat masina sa nu se mai poata misca.

O problema cu care se confrunta in prezent industria auto este legata de autonomia redusa a bateriei masinilor electrice, insa acest lucru se va schimba abia peste 10-15 ani cand se va trece la o faza superioara a tehnologiei, la nanotehnologie, astfel incat materia sa poata fi manipulata la nivel de atom.

El mai spune ca servicii precum Uber se vor impune si multe milioane de oameni nu vor mai avea nevoie de masini fiindca vor folosi aceste servicii de ride-sharing. Practic, o masina sta pe loc in medie 21-22 de ore pe zi, iar dezvoltarea masinilor autonome si imbunatatirea tehnologiei vor duce la situatia in care o masina va fi folosita mai mult timp de mai multi oameni.

Mai tulburatoare sunt predictiile sale legate de legatura dintre om si computer care va deveni mult mai intima. Spre finalul secolului XXI realitatea virtuala va fi greu de deosebit de realitatea...reala si vom putea face back-up cu continutul creierului nostru, la fel cum facem azi back-up cu fisierele de pe smartphone sau PC. "Constiinta, liberul arbitru si identitatea nu sunt limitate la un singur trup"

Relatia dintre om si computer se va schimba enorm fiindca miniaturizarea computerelor va continua, astfel incat in 2030 vor ajunge de dimensiunea unor celule sanguine. Aceste schimbari ne vor ajuta sa ne prelungim viata.

Datorita mini-computerelor din corp oamenii se vor putea conecta la internet fara nevoia unor dispozitive exterioare, lucru care nu ar fi ceva iesit din comun, fata de ce avem astazi "Creierele noastre sunt deja pe internet, doar ca in prezent au nevoie de terminale pentru a accesa informatia cu degetele, cu ochii, cu urechile". Ei bine, pe viitor nu vor mai avea nevoie de acestea.

El a facut si alte predictii, una fiind ca in 2020 ne vom "printa" hainele acasa, printr-o imprimanta 3D.

Tehnologia nu se dezvolta constant, ci in salturi, uinele episoade pot aduce mai multe noutati, altele, foarte putine. Smartphone-ul de acum e de un milion de ori mai ieftin si de cateva mii de ori mai puternic decat primul computer pe care Kurzweil a lucrat la MIT, in anii 60'. El a prezis prin anii 90' revolutia internetului si aparitia smartphone-urilor.

El e celebru fiindca zilnic ia 100 de pastile pentru a-si prelungi viata cu cat mai mult. In trecut lua 250 de pastile, insa a redus numarul datorita faptului ca stiinta a avansat si unele pastile au putut fi cumulate. Presa a calculat ca aceste pastile il costa anual peste 1,5 milioane dolari.

El mai spune ca biologia e un proces asemanator cu software-ul si peste un timp vom putea programa aproape totul legat de sanatatea noastra si vom fi in stare sa trimitem mici flotile de nano-roboti care sa rezolve orice problema de imunitate corporala.

Ray Kurzweil a explicat in trecut ca nu este exagerat sa cautam nemurirea, mai ales ca omenirea a progresat enorm si in ceea ce priveste durata medie de viata, aceasta fiind de 20 de ani acum un mileniu, de 37 de ani acum doua secole, in prezent fiind de peste 80 de ani in tarile dezvoltate.

El spune ca "biologia este un proces software", iar in prezent avem in corp trilioane de celule care insa sunt ca un fel de soft invechit ce functioneaza pe baza unor principii deja desuete care erau valabile acum zece milenii, dar nu si in prezent.

Ray Kurzweil spune ca, biologic vorbind, este tot mai tanar datorita acestui pumn de suplimente pe care le ia zilnic, insa aceasta e doar prima etapa catre nemurire. A doua etapa, ce ne duce la o a doua "punte", cum se exprima el, se refera la o revolutie in biotehnologie unde vom putea reprograma biologia pentru a sta cat mai departe de orice boala.

Dar aceasta etapa nu e ultima, ci "puntea a treia", care trece de biologia clasica asa cum o stim si practic vom avea roboti minusculi, numiti nanoboti, care ne vor intari in timp real sistemul imunitar, astfel ca daca apare o boala, acesta poate fi reprogramat sa lupte cu succes impotriva ei. In plus, nu va fi doar o extindere a duratei de viata, ci si o expansiune a vietii, fiindca nemurirea nu va insemna ca poti trai sute de ani in stilul unui om de 95 de ani, ci varsta biologica va fi mult mai mica.