O replica aproape perfecta a unui creier uman, continand 99% din genele existente in creierul unui fetus uman cu varsta de cinci saptamani, a fost realizata de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Ohio si va fi folosita pentru a descoperi tratamente contra unor afectiuni neurologice, precum Alzheimer si boala Parkinson, potrivit Agerpres.

Crescut in vitro pornind de la celule adulte de piele umana, acest model de creier - cel mai complex realizat pana in prezent - are dimensiunile gumei de la un creion si contine toate principalele regiuni cerebrale si o maduva a spinarii, dar nu are sistem vascular, relateaza miercuri AFP si ziarul spaniol 'ABC'.

Profesorul Rene Anand, coordonatorul acestui studiu, nepublicat deocamdata in nicio revista de specialitate, a prezentat rezultatele cercetarii marti, in statul american Florida, in cadrul unei conferinte pe teme de sanatate in sectorul militar.

Specialistii din Ohio au creat un 'start-up' pentru a comercializa metoda de dezvoltare in vitro a unui creier, potrivit unui comunicat de presa al universitatii mentionate. Se spera ca, in acest fel, se vor putea testa mai usor o serie de tratamente experimentale contra unor boli ale creierului incurabile pana acum.

'Acest model este foarte promitator pentru sanatatea umana deoarece ofera cele mai bune optiuni pentru testarea si dezvoltarea de tratamente fara a recurge la rozatoare', a subliniat Rene Anand. In plus, a adaugat el, acest creier permite efectuarea de cercetari genomice direct si nu prin intermediul modelelor matematice, asa cum se procedeaza la ora actuala.