​Dactilografierea cu ambele maini ne poate compromite creativitatea - cel putin asa sustin cercetatorii de la Universitatea din Waterloo, Canada, in cadrul unui studiu publicat recent in jurnalul "British Psychological Society". In opinia cercetatorilor canadieni problema este viteza de scriere, care influenteaza calitatea continutului atat din punct de vedere al coerentei, cat si al varietatii vocabularului folosit, scrie telegraph.co.uk.

Munca la calculatorFoto: captura Google

In schimb, scrisul la calculator folosind o singura mana ar putea spori creativitatea autorului in compunerea textului sau, intrucat cu cat viteza de scriere este mai mica, cu atat are mai mult timp disponibil pentru a isi pune in ordine gandurile.

Autorii studiului au remarcat faptul ca tastarea folosind ambele maini face scrierea la calculator mult prea usoara si, prin urmare, afecteaza in mod negativ procesul de scriere.

"Se pare ca textul pe care il scriem este produsul interactiunii dintre gandurile noastre si instrumentele pe care le folosim pentru a le exprima," declara Srdan Medimorec, unul dintre autorii studiului.

Studiul a fost efectuat pe 103 eseuri compuse de studenti pe tema "o zi la scoala", scrise la calculator fie folosind o singura mana, fie ambele, texte care au fost analizate de cercetatori prin intermediul unui software specializat, care viza vocabularul, complezitatea frazelor si coerenta scrierii.

Cercetatorii au descoperit ca vocabularul participantilor era mai sofisticat in cazurile studentilor care au tastat folosind o singura mana.

Autorii studiului sunt de parere ca incetinirea scrisului la calculator, ori tastarea cu o singura mana, ne pot ajuta in acest sens, stimuland creativitatea si imbunatatind calitatea scrierii. Prin contrast, dactilografierea cu viteza ne determina sa folosim primul cuvant care ne vine in minte atunci cand vrem sa ne exprimam gandurile.

“Eseurile scrise cu o singura mana contineau cuvinte mai putin uzuale, facand dovada unui vocabular diversificat. Acesta este primul studiu care arata ca nivelul de creativitate poate fi imbuntatit prin intermediul metodei de tastare la calculator," a declarat Evan Risko, principalul autor al studiului.

Top 5 carti de referinta pentru revolutia digitala