​In ultimii ani tehnologia a schimbat dramatic modul in care comunicam prin scris. Cu toate acestea, in ciuda utilizarii sporite a dispozitivelor electronice in ceea ce priveste comunicarea, dezvoltarea si intretinerea abilitatilor necesare scrierii de mana joaca in continuare un rol central in educatie, in ocuparea fortei de munca, precum si in efectuarea unor sarcini caracteristice modului in care ne petrecem viata de zi cu zi.

Scrisul de manaFoto: captura ecran

O reclama publicitara facuta in urma cu doi ani de compania Bic aducea in atentia publicului beneficiile scrisului de mana:

  • dezvoltarea creativitatii
  • imbunatatirea abilitatilor specifice gandirii critice
  • formarea increderii de sine
  • dezvoltarea memoriei

Din studiile efectuate pe acest subiect reies alte cateva beneficii, precum:

  • imbunatatirea circuitelor neuronale si dezvoltarea gandirii
  • tratarea dislexiei
  • imbunatatirea procesului de invatare
  • efecte terapeutice.

Insa sunt acestea efectele reale ale scrisului de mana?

Un articol publicat in revista Times arata ca in zilele noastre scrisul de mana este deseori perceput ca fiind o metoda invechita si, departe de a fi considerat o necesitate, scrisul de mana este mai mult o obisnuita sau o forma de arta. (vezi exemple)

In cadrul unui studiu efectuat in urma cu patru ani si publicat in jurnalul "Trends in Neuroscience and Education", autorii constata ca scrisul de mana joaca un rol important in dezvoltarea cognitiva la copiii de pana in cinci ani, scrisul si cititul fiind invatate in paralel, prin asociere. Cu toate acestea, concluzia cercetatorilor este ca nu putem spune cu certitudine pentru moment ca scrisul este un instrument necesar pentru deprinderea abilitatilor de citire si vorbire, intrucat ceea ce studiile arata este numai faptul ca aceleasi zone ale creierului sunt activate atat in timpul scrierii, cat si in timpul citirii.

"Intr-o era in care tehnologia este in continua dezvoltare, posibilitatea ca tastaturile fizice si cele ale dispozitivelor electronice sa inlocuiasca scrisul de mana ridica intrebari fundamentale cu privire la utilitatea abilitatilor metodei traditionale de scriere," declara autoarea studiului, conform sciencedirect.com.

In materialul video de mai jos, realizat in cadrul conferintelor TED, Jake Weidmann, specialist pe tema scrisului de mana si unul dintre putinii oameni care detin titlul de "Master Penman", vorbeste despre viitorul acestei abilitati in era digitala.

Top 3 carti despre evolutia educatiei: