Experientele noastre de viata pot fi transmise copiilor nostri, precum si copiilor acestora, cel putin aceasta este ideea centrala a studiilor realizate in campul epigeneticii, ce are ca obiect de cercetare variatia caracteristicilor unui organism, care, desi nu sunt inerente ADN-ului nostru - intrucat depind de aspecte ale mediului inconjurator - pot fi transmise de la o generatie la alta. In prezent oamenii de stiinta sustin ca au descoperit cum poate fi activata sau dezactivata aceasta propagare a amintirilor asociate experientei proprii, conform unui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv, scrie futurism.com.

AmintiriFoto: captura ecran

Conceptul "epigenetica" a fost folosit pentru prima data in anul 1942 de cercetatorul britanic Conrad Waddington (1905-1975) - specialist in domeniul biologiei dezvoltarii - pentru a denumi o ramura conceptuala a biologiei care se ocupa cu modul in care interactioneaza genele cu mediul inconjurator pentru a crea un fenotip. Termenul a fost folosit, de asemenea, si in psihologia dezvoltarii pentru a descrie dezvoltarea psihologica drept un rezultat al inter-schimburilor continue dintre ereditate si mediu, conform epochtimes-romania.com.

Cum se transmit aceste "amintiri genetice"? este intrebarea care a stat la baza studiului de fata, realizat in colaborare de catre cercetatorii de la Facultatea Stiintelor Vietii si membrii Facultatii de Neurostiinte din cadrul Universitatii din Tel Aviv si publicat recent in jurnalul de specialitate "Cell".

Potrivit cercetatorilor, informatiile sunt mostenite de-a lungul generatiilor prin intermediul unui proces activ:

"Am aratat ca anumite informatii sunt mostenite in urma sintezei ARN declansata de anumite infectii virale ale parintilor. Aceste trasaturi ARN determina modul in care se dezvolta urmasii acestora," a declarat Dr. Oded Rechavi, autorul principal al studiului.

"Am reusit sa identificam mecanismul care amplifica sinteza ARN la nivelul generatiilor descendente si am constantat ca anumite enzime - RdRPs - joaca un rol central in refacerea sintezei ARN care transmite informatia din generatie in generatie. Astfel, analiza secventiala ARN ne-a aratat ca putem avea un control activ asupra afectelor transgenerationale," a adaugat acesta in sumarul studiului de fata, insotit de urmatoarea schema:

Mai jos este inregistrarea conferintei tinute pe aceasta tema, la finalul anului trecut, la Institutul Francez din Paris, conferinta in cadrul careia cercetatorii au discutat care este rolul mecanismelor epigenetice in transmiterea transgenerationala:

Recomandari de lectura: