Nu suntem adesea constienti de faptul ca atunci cand citim ceea ce facem este, practic, o miscare a ochilor de la stanga la dreapta, care se repeta pana la finalizarea textului. Intre terminarea unui rand si inceperea altuia creierul nostru are timp sa proceseze informatia, iar aceasta durata mica de timp este punctul in care multi oameni experimenteaza deficitul de atentie, isi pierd concentrarea, sau incurca randurile si astfel pierd mult timp in parcurgerea textului. Cercetatorii de la Harvard propun un nou format de text pentru cititul pe dispozitivele electronice, unul mai eficient, care se desprinde de stilul clasic al cartilor - text negru pe fond alb, scrie theatlantic.com.

Implementarea unui nou format de text, diferit de cel clasic al cartilor tiparite, ar putea fi de mare ajutor pentru persoanele cu deficit de atentie.Foto: captura ecran

O noua metoda pentru a citi cat mai eficient a fost propusa de cercetatorii de la Laboratorul Visual Learning al Institutul Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Iata cum arata noul format in imaginea de mai jos, in care putem compara viteza cu care citim aceste paragrafe:

Culorile din textul celui de-al doilea paragraf sunt redate intr-un mod gandit strategic pentru a ajuta cititorul sa parcurga textul mai rapid si sa urmareasca in mod corect randurile, sunt de parere cercetatorii. Cea mai importanta caracteristica este faptul ca fiecare linie de text incepe cu o culoare diferita de randul anterior si cel care il urmeaza.

Variatia de culori atrage privirea cititorului de la un sir de caractere la urmatorul si de la capatulul unui rand la randul care urmeaza, asa incat sansa de a sari peste un rand este minimalizata, iar cititul devine mai eficient, explica Matthew Schneps, directorul Laboratorului Visual Learning de la Harvard.

Astazi, multi dintre noi citesc in mare parte pe dispozitivele electronice si majoritatea platformelor de redare si editare text s-au axat pe formatul clasic al cartilor si ziarelor fizice, imprimate. Aceasta forma clasica de tipar persista si in zilele noastre, insa nu din cauza ca in acest fel am reusi sa procesam informatia in mod optim. De aceea, oamenii care experimenteaza deficite de atentie, care sufera de ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), dislexie sau care au dizabilitati de invatare sunt, de regula, incadrati la un nivel mediocru din punct de vedere academic, insa noul format de text ar putea fi de ajutor pentru cei care sufera de aceste deficiente, adauga cercetatorul Matthew Schneps, conform theatlantic.com.