​Mark Zuckerberg si sotia sa Priscilla Chan au anuntat un plan filantropic foarte ambitios: vor dona 3 miliarde de dolari pentru a incerca "sa vindece, sa previna si sa gestioneze toata maladiile" pana la finalul acestui secol. "Nu inseamna ca oamenii nu se vor mai imbolnavi niciodata, ci ca se vor imbolnavi mult mai rar, iar cand se va intampla asta vom putea depista rapid boala, o vom putea trata sau macar o vom putea gestiona", spune seful Facebook.

Zuckerberg si proiectul sau filantropicFoto: Captura YouTube

Banii vor finanta diverse proiecte de cercetare fiindca este nevoie de ei, spune Mark Zuckerberg, care adauga ca se cheltuie de 50 de ori mai mult pe tratamente pentru bolnavi, decat pe cercetarea care ar face ca acei oameni sa nu se imbolnaveasca.

Donatiile vor merge in special catre cercetarile legate de patru tipuri grave de boli: cancer, boli infectioase, boli cardio-vasculare, dar si neurologice. Bugetul de trei miliarde dolari este gandit pentru urmatorii zece ani.

Priscilla Chan, sotia lui Zuckerberg, spune ca initiativa a fost lansata si cu gandul la milioane de copii de varsta fiicei lor Max, copii a caror viata poate fi imbunatatita dramatic.

Chan, care este doctor pediatru, spune ca a trebuit in cariera ei sa spuna unor parinti ca ai lor copii au boli incurabile si ar vrea ca astfel de episoade sa fie cat mai rare. proiectul fiind gandit si pentru asta.

Zuckerberg spune ca a discutat cu oameni de stiinta si a ajuns la concluzia ca obiectivul poate fi atins pana la finalul secolului. "Nu inseamna ca oamenii nu se vor mai imbolnavi niciodata, ci ca se vor imbolnavi mult mai rar, iar cand se va intampla asta vom putea depista rapid boala, o vom putea trata sau macar o vom putea gestiona", spune seful Facebook.

El mai spune ca mii de ani oamenii au facut progrese minime pentru tratarea bolilor, iar medicina este o stiinta moderna numai in ultimul secol. De atunci, cateva boli au fost eradicate, au fost create multe vaccinuri, au aparut antibioticele si exista tratamente si pentru bolile grave.

El a dat ca exemplu descoperiri capitale din istoria medicinei, cum ar fi telescopul sau vaccinurile si a anticipat ce lucruri vor aparea cu ajutorul proeictului filantropic.

Seful Facebook a dat cateva exemple: software de inteligenta artificiala pentru sondarea in detaliu a creierului, tehnici de machine learning pentru analizarea unor baze uriase de date despre genomul cancerului, chip-uri pentru diagnosticarea bolilor infectioase si monitorizarea continua a fluxului sangvin pentru a detecta rapid orice boala.

Zuckerberg spune ca daca durata medie de viata va creste in rimtul actual, pana la final de secol 21 va ajunge la 100 de ani fiindca vor fi eliminati factorii care acum ii impiedica pe cei mai multi dintre oameni sa atinga un secol de viata,