​​Lupta impotriva depresiei poate fi eficienta cata vreme ne antrenam pentru a avea o gandire flexibila, a urmari atent ceea ce consumam si a ne ajuta de prezenta persoanelor apropiate pentru a avea parte de sprijin moral. Impreuna cu efectuarea unor exercitii fizice si inceperea unui program de meditatie, iata care sunt cei sapte pasi care ne ajuta sa luptam cu depresia, scrie spring.org.uk.

DepresieFoto: MorgueFile.com

Citeste si:

1. Gandirea flexibila

Cheia pentru a reusi sa dobandim autocontrolul pe plan emotional este puterea de a reusi sa fim flexibili in gandire, arata un studiu efectuat recent. Persoanele care au un nivel mai scazut de depresie si anxietate obisnuiesc sa varieze la nivelul strategiilor de a isi controla emotiile, in functie de situatia in care se afla si controlul pe care il au asupra acesteia.

Atunci cand situatia de fata poate fi schimbata, cel mai bine este sa lasam emotiile noastre sa dicteze aceasta schimbare si sa nu ne opunem acestor instincte. In cazurile in care situatia nu depinde de controlul nostru, cel mai bine este sa incercam sa ne adaptam emotiile la modul in care stau lucrurile in situatia in care ne aflam.

2. Plimbarile in natura

Persoanele care petrec 30 de minute pe saptamana in natura au parte de o bunastare generala, si o sanatate mintala mai buna, prin comparatie cu persoanele care nu si-au format acest obicei.

O plimbare in parc pe saptamana a fost asociata, de semenea, si scaderii tensiunii arteriale, arata o cercetare realizata recent de un grup de australieni.

"Daca fiecare dintre noi ar vizita parcurile locale timp de o jumatate de ora pe saptamana, cazurile de depresie ar scadea cu 7%, iar cazurile de tensiune arteriala crescuta ar scadea cu pana la 9%," este de parere autoarea studiului, Dr Danielle Shanahan. In plus, studiul arata ca este suficient sa stam pe o banca privind copacii pentru ca nivelul de stres sa fie redus in mod semnificativ.

3. Grija fata de sanatatea intestinului

Nutritia este unul dintre factorii cei mai neglijati atunci cand vine vorba despre depresie. Cu toate astea, se stie ca dieta mediteraneeana ofera vitaminele si mineralele de care atat creierul, cat si intregul organism au atat de mare nevoie pentru o buna functionare.

De asemenea, studiile de specialitate au aratat ca suplimentele de omega-3 ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie, motivul central fiind faptul ca bacteriile din intestin joaca un rol important in declansarea depresiei si anxietatii. In plus, atat probioticele, cat si lactatele, ajuta la restabilizarea bacteriilor benefice din intestin, protejand intregul organism impotriva inflamatiilor.

4. Terapia muzicala

Terapia prin muzica poate reduce depresia la persoanele tinere care au probleme comportamentale, arata un studiu efectuat recent.

De asemenea, din cercetarile efectuate anterior aflam ca prin muzica persoanele cu stari depresive reusesc sa isi dobandeasca autocontrolul mult mai rapid, impreuna cu o stima de sine crescuta, prin comparatie cu persoanele care urmeaza un tratament medicamentos fara ajutorul terapiei muzicale. Constatarile apartin unui studiu realizat pe 251 de copii, dintre care numai jumatate au urmat terapia prin muzica, conform sursei citate.

5. Plantele medicinale

Rhodiola rosea, denumita popular "radacina aurie" din muntii Siberiei, este o alternativa eficienta la tratamentele antidepresive, arata un studiu efectuat recent. Prin comparatie cu tratamentul modern SSRI (Selective serotonin re-uptake inhibitors) rhodiola rosea are mai putine efecte secundare si efecte antidepresive similare.

In cadrul studiului a fost testata administrarea orala a ceaiului de radacina aurie prin comparatie cu tratamentul antidepresiv SSRI si tratamentele placebo. Cea mai mare diferenta dintre participantii studiului carora le-a fost administrat ceaiul din planta si cei carora le-a fost administrat tratamentul antidepresiv a constat in lipsa efectelor secundare la persoanele ce faceau parte din primul grup, cu o diferenta semnificativa de 30%.

6. Suplimentele alimentare

Atat pentru cei care urmeaza un tratament antidepresiv, cat si pentru restul, urmatoarele suplimentele alimentare au o serie de beneficii pentru sanatatea creierului si imbunatatirea dispozitiei:

- Uleiul de peste Omega-3

- Vitamina D

- Metilfolatul - forma bioactiva a acidului folic

- Aminoacidul S-Adenozil-Metionina (SAMe)

7. Aspectul social

Acesta ar putea fi cel mai important factor in tratarea depresiei. Este vorba despre sustinerea pe plan social si emotional, despre care studiile de specialitate constata ca este cheia de succes in recuperarea pacientilor ce sufera de depresie cronica.

Cercetatorii au descoperit ca 39% dintre persoanele care sufereau de depresie au avut parte de o recuperare completa cata vreme acestea au avut un grup social de sprijin la care au apelat pentru consiliere si suport pe plan psihologic si emotional.

In plus, oamenii de stiinta sunt de parere ca cele mai bune metode de a lupta impotriva depresiei pe termen lung sunt adoptarea unui regim de viata bazat pe miscare fizica intensa, precum si inclinatia catre spiritualitate.