Potrivit unui nou studiu, publicat in revista Cognitive Processing, exista o corelatie puternica intre inteligenta si asa-numitul umor negru, scrieiflscience.com.

156 de persoane - atat barbati, cat si femei - cu o varsta medie de 33 de ani, au fost pusi sa rezolve un test generalizat pentru depistarea IQ-ului, care implica aspecte de rationament verbal si non-verbal. Dupa aceea, acestia au fost rugati sa priveasca si sa reactioneze la 12 desene realizate de Uli Stein, desenator german.

Spre a intelege acest studiu, luam in considerare urmatorul exemplu: un cuplu sta de vorba cu un cadru medical, femeia fiind gravida. Medicul de familie este surprins spunand "Voi incepe cu o veste buna: copilul dumneavoastra va gasi intotdeauna loc de parcare". Fara indoiala, fiecare om va reactiona diferit la aceasta remarca. Insa, daca vei chicoti dupa ce auzi cuvintele medicului, probabil te bucuri de ceea se numeste umor negru.

Acest tip de umor a fost, vreme indelungata, asociat cu oameni care se afla intr-o dispozitie de melancolie si rareori a fost legat de functiile cognitive. Cu toate acestea, studiul sugereaza contrariul. Se pare ca acele persoane care au inteles si au apreciat glumele nu numai ca sunt posesorii celor mai bune rezultate ale testului IQ, dar au marcat si cele mai scazute sanse de agresiune si stari negative de spirit.

Mai mult, se pare ca acestia sunt, in general, mai bine educati. Cei care au ramas indiferenti la auzul glumelor sau care le-au "urat" cu desavarsire, au obtinut scoruri medii la test, pe langa cele mai inalte niveluri de agresiune si stari negative.

Umorul negru este considerat a fi o forma complexa de umor. Deci, nu va faceti griji daca va scapa un chicotit la o gluma "macabra"- acest lucru nu semnifica ca esti o persoana rea, ci doar un pic mai inteligenta decat media.