De mai bine de un secol, se efectueaza studii cu privire la conexiunea dintre epilepsie si experientele religioase. Un nou studiu sugereaza ca a fost gasita o legatura neurologica intre religie, procesele neuropsihice si epilepsie, relateazaiflscience.com.

Epilepsia este o afectiune neurologica, care poate provoca convulsii din cauza exploziilor anormale de impulsuri electrice in creier. Este, de asemenea, documentat faptul ca persoanele cu epilepsie ar putea fi mai inclinate spre experimentarea unor experiente religioase senzoriale.

Anul trecut, oamenii de stiinta au asistat la momentul in care un pacient cu epilepsie o suferit o experienta religioasa senzoriala si au studiat activitatea creierului sau.

Studiul cel mai recent a inceput prin a cere persoanelor cu epilepsie acordul pentru o examinare cu privire la comportamentul asociat cu starea lor si o alta cu privire la activitatile lor religioase si orientarile spirituale. Dintre participanti, 32% au fost identificati ca fiind protestanti, 10% drept catolici, 5% budisti, 5% atei, 38% au intrat in categoria "altele", iar 10% nu au indicat nicio afiliere religioasa.

Insa, cu toate ca au descoperit o puternica corelatie intre gandurile religioase si epilepsie, oamenii de stiinta nu au gasit nicio legatura intre gandirea emotionala si boala. Potrivit co-autorului, Greyson Holliday, implicatia este ca "oamenii pot avea predispozitii naturale neurologice cu privire la religie, dar nu intr-un mod neaparat asociat cu emotiile".

Cu toate acestea, in prezent, aceasta constatare reprezinta doar o corelatie si nu o cauza directa. Echipa de cercetatori are, insa, planuri mari pentru acest domeniu de studiu. Ei vor studia in continuare efectele interventiei chirurgicale cerebrale si spera ca vor determina natura specifica a proceselor neuropsihologice orientate religios.

Studiul a fost publicat in revista "Mental Health, Religion and Culture".