Victimele accidentului vascular cerebral ar putea experimenta, intr-o buna zi, mai putine leziuni ale creierului. O molecula gasita in veninul paianjenilor "palnie" a fost dovedit a fi extrem de eficienta in prevenirea daunelor provocate de accidentul vascular cerebral la sobolani, iar studiile in ceea ce priveste efectul asupra oamenilor vor urma, potrivitiflscience.com.

Paianjen "palnie"/ Australian funnel-web spidersFoto: Wikipedia

Accidentul vascular cerebral ucide aproximativ 6,4 milioane de oameni pe an. Mult mai multe persoane raman, insa, cu anumite componente ale creierului deteriorate. Cel putin 85% dintre acestea sunt accidente vasculare cerebrale ischemice - intreruperea fluxului sanguin cauzeaza pierderea de oxigen pentru o parte sau chiar pentru intregul creier, inducand moartea celulelor creierului.

Lucrul curios, potrivit profesorului Glenn King de la Universitatea din Queensland, a observat ca, oricat de daunatoare ar fi privarea de oxigen, cele mai multe dintre aceste decese sunt inutile. Ele rezulta dintr-un proces in care creierul raspunde la pierderea de oxigen, prin care declanseaza moartea celulelor ASIC1a. Atunci cand ASIC1a este "oprit" la sobolani, acestia par nevatamati si pot supravietui accidentelor vasculare cerebrale ischemice, cu daune mult mai mici decat omologii lor nemodificati.

Nu se stie inca daca acest lucru este valabil si la om, dar se pare ca exista posibilitatea de a gasi un medicament care poate bloca ASIC1a, care ar putea fi administrat rapid pacientilor cu accident vascular cerebral.