O echipa de cercetatori a reusit sa localizeze o zona a creierului de unde privin "vocile" care ii bantuie pe bolnavii de schizofrenie si a reusit partial sa le reduca gratie unui tratament prin impulsuri magnetice, potrivit unui studiu prezentat marti si citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste o treime dintre pacientii tratati cu impulsuri magnetice intr-un test clinic au aratat o reducere "semnificativa" a acestor halucinatii auditive, arata cercetatorii, intr-un comunicat.

Echipa franceza a efectuat aceste teste pe 26 de pacienti care au primit un tratament de stimulare magnetica transcraniana (SMT/TMS), permitand aplicarea de impulsuri magnetice asupra creierului prin craniu, iar alti 33 au primit doar un tratament placebo.

"Este vorba despre primul test controlat (tratament contra placebo) care arata o imbunatatire a starii pacientilor tintind o zona specifica a creierului si folosind aceasta stimulare de inalta frecventa", spune profesorul Sonia Dollfus (CHU, Franta), care a condus echipa.

Primul grup de pacienti a primit o serie de impulsuri magnetice in cadrul a doua sedinte pe zi timp de doua zile asupra partii lobului temporal al creierului asociat cu vorbirea.

Doua saptamani mai tarziu, a fost facuta o reevaluare a vocilor auzite de pacienti. Aproape 35% dintre pacientii tratati au aratat o imbunatatire "semnificativa".

"Putem spune acum cu certitudine ca am gasit o zona anatomica specifica a creierului asociata cu halucinatiile auditive verbale in schizofrenie", explica specialista.

Cu toate acestea, ramane "un drum lung" pentru a determina utilitatea acestui tratament pe termen lung.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) schizofrenia afecteaza peste 21 de milioane de oameni in intreaga lume.