​​De-a lungul timpului, cercetarile de specialitate au subliniat din ce in ce mai mult faptul ca un nivel ridicat de inflamatie in organism este cauza principala a declansarii feluritelor afectiuni. S-a stabilit ca inflamatia poate aparea la nivelul oricarui organ intern, contribuind astfel de aparitia ateroclerozei, a atacurilor de cord, astmului si diabetului. "Exista tot mai multe dovezi ca inflamatia cronica este asociata cu un nivel ridicat de inflamatie la nivelul creierului," este de parere John H. Krystal, profesor de psihiatrie la Universitatea Yale. Un studiu publicat recent in jurnalul de specialitate "Biological Psychiatry" sugereaza o puternica asociere intre inflamatia creierului si aparitia mai multor forme de depresie, in special prezenta gandurilor suicidale, scrie health.usnews.com.

Nivelul ridicat de inflamatie in creier si aparitia gandurilor suicidaleFoto: Google

Pacientii cu tulburari depresive majore au un nivel crescut de markeri inflamatori la nivelul celulelor creierului, iar prezenta acestora este asociata cu aparitia gandurilor suicidale, sunt de parere cercetatorii de la Universitatea din Manchester.

Aceste constatari deschid noi directii de cercetare ce schimba modul in care formele de depresie sunt diagnosticate si tratate.

"Domeniul medicinei este obisnuit sa trateze bolile mintale intr-o maniera diferita de modul in care alte organe sunt afectate de afectiuni. Aceste rezultate sunt deosebit de importante, intrucat exista medicamente dedicate scaderii nivelului de inflamatie din organism, utilizate in prezent pentru a trata boli precum psoriazis, artrita reumatoida, colita ulcerativa si altele," declara Dr. John H. Krystal.

Studiul aduce noi dovezi ca inflamatia, un proces patologic ce afecteaza intreg organismul, precum si creierul, nu este un simplu indicator al prezentei mai multor forme de depresie, ci contribuie si la aparitia gandurilor suicidale, ce pot fi tratate prin prescrierea tratamentelor antiinflamatorii.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au utilizat o tehnica dezvoltata recent pentru a identifica nivelul de inflamatie de la nivelul creierului. Aceasta presupune scanarea creierului prin intermediul tomografiei cu emisie de pozitroni, ce inregistreaza traseul unor doze foarte mici de substante radioactive utilizate pentru a identifica proteinele rezultate in urma procesului de inflamare al unui ansamblu de celule imune din creier, numite microglia.

"Acest ansamblu de celule nu este activat in conditii normale de sanatate," constata Dr. Peter S Talbot, lector senior in psihiatrie la Wolfson Molecular Imaging Centre din cadrul Universitatii din Manchester.

Studiul aduce dovezi puternice de confirmare a activarii celulelor microgliale si, prin urmare, a neuroinflamarii, in timpul unui episod depresiv, adauga Dr. Talbot.

Rezultatele cercetarii sunt in acord cu alte constatari anterioare ale studiilor de specialitate realizate pe aceasta tema, ce arata ca pacientii ce sufera de tulburari depresive majore prezinta semne ale unui nivel ridicat de inflamatie in trei regiuni ale creierului ce participa activ la reglarea dispozitiei subiectilor umani: cortexul cingular anterior, insula si cortexul prefrontal.

Definirea legaturii dintre depresie si inflamatie este un subiect activ de cercetare, iar noile constatari au potentialul de a concentra studiile viitoare asupra formelor grave de depresie, in special cele cu o gandire directionata catre sinucidere.

Rezultatele studiului intaresc, de asemenea, legatura dintre sanatatea corpului si cea mintala.

"Tratarea depresiei vizeaza toate aspectele vietii persoanei in cauza si, de aceea, este vital sa adoptam o strategie bazata pe elementele ce scad nivelul de inflamatie in organism. Strategiile de tratare a depresiei sunt similare, astfel, cu cele utilizate pentru reducerea nivelului de inflamatie din organism pentru tratarea altor boli: de la adoptarea unui stil sanatos de viata -precum este dieta alimentara cu un continut redus de zahar si adoptarea unui program de exercitii fizice - si pana la adoptarea terapiilor ce vizeaza eliminarea stresului cronic, un factor important al declansarii procesului inflamator in intreg organismul," conchide autorul principal al studiului.