​​Regiunea neuronala asociata visarii cu ochii deschisi este esentiala pentru sanatatea creierului intrucat ne permite sa indeplinim sarcini in modul "autopilot", constata un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta de Cambridge University, noteazabbc.com.

Visatul cu ochii deschisiFoto: Hotnews

Un grup de regiuni neuronale, cunoscute sub numele de "retea implicita" (engl. "default mode network" - DMN), este activata in creier atunci cand vizionam trecutul sau viitorul.

Cercetatorii de la Cambridge University au descoperit ca aceeasi retea neuronala ne permite sa trecem la modul de functionare automat atunci cand ne familiarizam cu anumite practici sau sarcini, asa cum este cazul urmarii unui traseu familiar ca drumul spre casa.

Rezultatele studiului ar putea deschide noi cai de tratare a persoanelor ce sufera de boli mintale.

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema arata ca reteaua implicita a creierului este, in mod normal, activa in stadiile de repaus, insa la pacientii ce sufera de Alzheimer, schizofrenie si tulburari de hiperactivitate cu deficit de atentie activitatea cerebrala a acestei retele este mai scazuta, prin comparatie cu persoanele sanatoase.

Cu toate acestea, cercetatorii nu au ajuns inca sa descopere toate functiile acestei regiuni neuronale.

Pentru a realiza studiul, 28 de voluntari au fost rugati sa participe la un joc de carti ce presupunea potrivirea cartii tinta cu una din cele patru carti afisate, in functie de numarul, culoarea sau figura afisata pe acestea.

In tot acest tip, activitatea neuronala a fost monitorizata prin intermediul tehnologiei imagistice de rezonanta magnetica functionala.

Cercetatorii au observat ca in timp ce participantii invatau regulile jocului de carti - in etapa de achizitie a cunostintelor - activitatea neuronala a crescut in zona cunoscuta sub numele de reteaua de atentie dorsala.

Aceasta regiune a fost asociata procesarii informatiilor ce necesita atentie.

Cand participantii au invatat regulile jocului si au inceput sa le aplice in mod repetat, zona DMN a creierului a fost din ce in ce mai activa.

Cei ce au avut rezultate bune in cadrul testarilor au inregistrat o activitate cerebrala crescuta atat in zona retelei implicite a creierului, cat si in partea creierului asociata functiilor de memorare.

Regiunea cerebrala ce apartine DMN ne permite sa anticipam ceea ce urmeaza sa se intample si sa reduce nevoia de a procesa noi date.

"Este, in esenta, un mod de operare autopilot ce ne ajuta sa luam decizii rapide atunci cand stim care sunt datele problemei," declara autorul principal al studiului, Denis Vatansever.

Spre exemplu, atunci cand mergem pe un traseu familiar, reteaua DMN este activa si cu ajutorul acesteia putem indeplini sarcinile necesare fara a investi timp de gandire in deciziile pe care le luam la orice pas.

Daca mediul inconjurator se schimba si nu mai corespunde asteptarilor noastre, creierul trece la "modul manual" de operare ce suprapune activitatea cerebrala participanta in luarea deciziilor activitatii retelei DMN.

Oamenii de stiinta spera ca aceste concluzii sa deschida noi cai de abordare si tratare a problemelor de sanatate mintala, precum dependenta, depresia, tulburarea obsesiv compulsiva si alte afectiuni ce implica modele de gandire automata si nasc comportamentul repetitiv.

Citeste si: ​