Valentin Boanta, un roman de 33 de ani detinut intr-un penitenciar din Vaslui, fiind condamnat pentru infractiuni legate de fraudarea cardurilor bancare, a inventat un dispozitiv care, spune el, ar putea apara orice bancomat din lume de tentativele de frauda, relateaza Reuters.

Boanta a ispasit pana acum sase luni din pedeapsa de cinci ani de inchisoare, primita pentru ca furnizat unei bande de crima organizata gadgeturi folosite pentru a masca echipamentele de copiere a cardurilor bancare pe care gruparea le monta pe ATM-uri.

Tanarul a spus ca a inceput sa creeze astfel de gadgeturi din pura placere si a negat ca a intentionat vreodata sa le foloseasca el insusi, afirmand ca doar le-a vandut altora.

Boanta spune ca arestarea sa in 2009 si procesul care a urmat i-au provocat mustrari de constiinta, realizand impactul faptelor sale si simtind nevoia de a-si repara greselile.

"Cand am fost prins, am devenit fericit. Aceasta eliberare mi-a deschis calea pentru a lucra de partea buna a lucrurilor", a spus el.

"Infractiunea era ca un drog pentru mine. Dupa ce am fost prins, am fost fericit ca am scapat din aceasta dependenta de adrenalina. Astfel ca cealalta parte, in care am inceput sa dezvolt solutii de securitate, a inceput sa iasa la iveala", a mai marturisit el.

Boanta, fost student la inginerie industriala, a inceput sa lucreze la actualul dispozitiv din timpul procesului, astazi el prezentandu-si inventia intr-o celula a penitenciarului din Vaslui pe care o imparte cu cinci hoti de buzunare si spargatori.

"Toate bancomatele au o constructie invechita, astfel ca sunt predispuse la vulnerabilitati, sunt o latura foarte slaba a industriei bancare. Orice ATM poate fi penetrat printr-un atac skimming. Solutia mea de securitate face un bancomat de nespart", declara el.

Boanta spune ca dispozitivul sau, botezat "Secure Revolving System-SRS", poate fi instalat in orice bancomat. Acesta permite inserarea cardului bancar mai intai pe lat, dupa care il roteste cu 90 de grade, pentru a preveni echipamentele de copiere a datelor sa acceseze informatiile de pe banda magnetica. Sistemul inapoiaza cardul utilizatorului printr-o rotire inversa.

Dispozitivul arata ca o cutie metalica trapezoidala, de aproximativ 15 centimetri lungime, cu fanta pentru card in mijloc.

"Secure Revolving System-SRS", finantat si dezvoltat de firma romaneasca MB Telecom, este brevetat si a castigat chiar si un premiu la Salonul international de inventii de la Geneva in acest an. Inventatorul si firma dezvoltatoare nu vor sa dezvaluie deocamdata cat va costa acesta, dar sustin ca va fi disponibil in curand.

"Merita pe deplin asemenea recunoastere", a declarat co-inventatorul SRS si presedintele MB Telecom, Mircea Tudor. "Ia parte la imbunatatirea imaginii Romaniei in lume si cu siguranta se va alatura echipei noastre cand va fi eliberat", a mai spus Mircea Tudor despre Valentin Boanta.