“Nu mai exista secventialitate in procesul de invatare, ci exista imersiunea copilului in povestea cartii. Aceste manuale digitale se regasesc acum intr-o anumita forma pe manualplusdigital.ro,” un site recent lansat care isi propune sa dezvolte cea mai mare comunitate a profesorilor din România, Clubul Dascalului Modern, a spus profesorul Radu Jugureanu intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro.

Profesor Radu Jugureanu, in studioul Hotnews.roFoto: Hotnews

Fragmente din cadrul interviului:

  • Advanced eLearning (AeL) este un produs care sustine trei subproduse mari. Este vorba de AeL ca platforme si aici avem platformele de invatare dedicate invatamantului de mase, invatamantului preuniversitar, universitar si o platforma dedicata companiilor care investesc in invatamantul asistat de calculator care investesc in e-learning in interiorul companiei si ma refer aici la companii mari, cu mii de oameni.
  • A doua este de continut educational multimedia interactiv si este dezvoltat in Romania pe principii pedagogice foarte clare si care de asemenea are mai multe tipologii de continuturi. Avem continut educational pentru invatamantul preuniversitar care se bazeaza pe RLO-uri (Reusable Learning Objects), adica acele elemente foarte atomizate si care se supun unui obiectiv operational. Avem laboratoare operationale care sunt online si care reprezinta, de fapt, cum sa faci un anumit experiment pentru fizica, chimie sau biologie, dar spre deosebire de RLO-uri, in laboratoarele virtuale pot sa obtin o bomba atomica pe ecran, pot sa gresesc, pot sa pun acid in apa sau apa in acid, asa cum pot gresi intr-un laborator real si sa invat din greseala. A gresi in scoala e bine, este profitabil pentru copil. Sa-l lasi sa greseasca, sa invete din greselile lui cat mai mult. 
  • A treia categorie este o oferta educationala pentru copii cu nevoi speciale. Este un continut dezvoltat pe o psihopedagogie specifica unui copil cu nevoi personale. Acest proiect a fost considerat in 2013 cel mai bun continut educational din lume in cadrul World Summit Award. In 2005 am mai castigat acest titlu cu un alt proiect care acum este implementat in invatamantul romananesc. Suntem singura echipa din lume care a castigat de doua ori concursul World Summit Award.
  • Mai avem un tip de continut educational si se numeste Invatare Bazata pe Sisteme Multi-touch. De exemplu, elevii ajutati de cunostintele lor in fizica, chimie, matematica samd se apuca sa construiasca un oras virtual. Acesta nu mai este un proiect de o ora, este un proiect de cateva saptamani, luni in care copiii construiesc impreuna ceva. Pentru asta exista niste ecrane foarte mari, multi-touch, prin care elevii pot opera cu obiecte reale si virtuale. Acest proiect este de asemenea implementat in Romania si este cel mai premiat proiect romanesc vreodata. A luat medalia de aur la: International Project Management Awards, la eLearning Awards pentru creativitate si alte multe premii internationale. Acest proiect incearca sa schimbe paradigma unui invatamant care este bazat pe concurenta competitionala, ceea ce facem si noi acum cand dam note copiilor. In lumea moderna avem colaborare, nu competitie.
  • Cel mai nou lucru pe care il avem este acest manual digital - Plus Digital. Practic in acest manual nu mai exista secventialitate in procesul de invatare, ci exista imersiunea copilului in povestea cartii. Aceste manuale digitale se regasesc acum intr-o anumita forma pe manualplusdigital.ro, fiind un site menit sa sprijine invatatorii sa utilizeze din punct de vedere tehnic, didactic aceste manuale digitale. Nu sunt tehnologii, sunt manuale. Eu sunt convins ca profesorii, invatatorii, colegii nostri il vor primi cu mare drag (manualul digital n.red.) pentru ca face scoala mai distractiva, ducand jocul in procesul de educatie.

Biografie:

Radu Jugureanu, directorul Departamentului AeL e eContent din SIVECO Romania, a studiat matematica la Universitatea din Bucuresti. Dupa absolvire, a lucrat ca profesor de Matematica si Informatica la scoala Nistoresti din judetul Vrancea si apoi la Colegiul National Cantemir Voda din Bucuresti.

A publicat primul articol referitor la utilizarea calculatorului ca mijloc educational in anul 1988. Este unul dintre primii utilizatori de internet din Romania si promotor al introducerii calculatorului ca mijloc didactic. A publicat peste 50 de lucrari stiintifice in domeniul utilizarii calculatorului in procesul didactic, standardizare a procesului de dezvoltare de continut educational multimedia interactiv, profit cognitiv prin resurse multimedia in procesul de invatare, realitate virtual si invatare bazata pe proiect.

A participat la dezvoltarea cursurilor educationale multimedia implementate in 15.000 de laboratoare de informatica din cadrul a 9.000 de scoli publice, in cadrul celui mai mare proiect IT din invatamant - Sistemul Educational Informatizat.

Coordoneaza in calitate de director al departamentului AeL eContent din SIVECO Romania proiecte mari de informatizare a sistemelor nationale educationale in peste 20 de tari de pe 3 continente.