Pe 17 mai se va desfasura la Institutul National de Fizica Nucleara de la Magurele prima conferinta TEDxCERN in Romania. In cadrul evenimentului vor fi proiectate interventiile vorbitorilor de la TEDxCERN de la Geneva si vor sustine declaratii fizicieni, matematicieni si medici romani. Printre oamenii de stiinta din Romania care vor lua cuvantul se numara Lucian Ciolan, decan al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti, Radu Ionicioiu, "fizician-filosof al lumii cuantice", cercetator la Institutul de Fizica Nucleara, Ovidiu Tesileanu, membru al echipei laserului de la Magurele sau Alex Gavan, primul alpinist roman care a urcat pe varful Shisha Pangma (8027 metri) din muntii Himalaya.

  • HotNews.ro va transmite vineri LIVE TEXT cele mai importante declaratii din cadrul evenimentului

Conferinta TEDxCERN@IFIN-HH are ca tema "Multiplicarea dimensiunilor" si se desfasoara vineri, 17 mai, pe platforma Magurele la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH). Evenimentul este organizat in parteneriat cu Institutul de Stiinte Spatiale (ISS), Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (FPSE) si Facultatea de Fizica (FFUB) din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Evenimentul incepe la 9:30, iar la ora 14:00 va avea loc conferinta finala.

Lista cercetatorilor care vor lua cuvantul in cadrul conferintei:

Radu Ionicioiu - fizician-filosof al lumii cuantice, cercetator stiintific in cadrul Departamentului de Fizica Teoretica, IFIN-HH. "Incercand sa elucideze unul dintre misterele care stau la baza mecanicii cuantice, dualitatea unda-particula, a propus un nou experiment imaginar discutat in publicatii renumite, precum 'Nature Photonics', 'Science', 'Le Monde' si 'New Scientist'. A fost cercetator la Universitatea din Cambridge, Institute for Scientific Interchange (Torino), Hewlett-Packard Labs (Bristol), Universitatea Macquarie (Sydney) si la Institute for Quantum Computing (Waterloo, Canada)".

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "A Quantum Koan".

Vasile Brinzanescu - cercetator stiintific gradul I la Institutul de Matematica "Simion Stoilow" din cadrul Academiei Romane, Prorector al Scolii Normale Superioare Bucuresti, construita dupa modelul prestigioasei Ecole Normale Superieure - Paris. "Tinerii au tendinta de a umbla dupa lucruri facile, nu dau nicio importanta faptului ca o cunoastere foarte buna a unui domeniu le ofera o garantie inclusiv a slujbei lor si a rolului pe care ei pot sa-l joace in societate", declara, acum doi ani, Vasile Brinzanescu.

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "SNSB: A School of Advanced Studies".

Alex Gavan - "unul dintre performerii de top ai Romaniei la inaltimi extreme, tocmai s-a intors dintr-o expeditie in Himalaya, unde, pe 30 aprilie, a escaladat Shisha Pangma-8027m, in Tibet, realizand astfel prima ascensiune romaneasca a acestui varf. La coborare, nu si-a mai putut gasi drumul inapoi din cauza unei furtuni de zapada si a trebuit sa lupte pentru a supravietui noptii, sub cerul liber, la 7800m altitudine. Un promotor al urcarii celor mai inalte varfuri din lume 'prin mijloace corecte', Alex nu utilizeaza in ascensiunile sale oxigen suplimentar si nici nu apeleaza la sprijinul serpasilor. Pana acum, a escaladat cinci varfuri trecute peste linia magica de 8000m".

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "Summit against the Odds"

Sever Cristian Oana - "de profesie medic de familie, este unul dintre facilitatorii intelegerii medicinei, personalitate adesea solicitata in sfera publica sa indeplineasca rolul de traducator si adaptor al limbajului medicalo-stiintific. Organizator al unor evenimente stiintifice de anvergura, preocupat de ideea independentei profesionale a medicului si de interesul primordial al pacientului, vorbeste despre medicina in termeni de loialitate, alinare, ideal, pilonii unei filosofii deontologice intens discutate in acest moment in societatea romaneasca".

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "Can We Die of a Broken Heart? Who's to Blame?"

Lucian Ciolan - conferentiar universitar in domeniul Stiintelor Educatiei si Decanul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (FPSE) din cadrul Universitatii din Bucuresti. Este fondatorul primului Masterat de "Training of Trainers" din Romania, expert si manager pentru numeroase proiecte in domeniile educatiei, politicilor publice, dezvoltarii capacitatilor umane si institutionale. Lucian Ciolan are o bogata experienta internationala ca trainer si consultant, mai ales in proiecte ale Comisiei Europene focalizate pe reforma sistemelor de educatie si formare din tari precum Serbia, Bosnia si Herzegovina, Polonia, Moldova etc.

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "Authentic Learning: A Multidimensional Perspective".

Ovidiu Tesileanu - unul dintre membrii echipei proiectului european si programului de experimente asociat celui mai puternic laser din lume, care va fi construit la Magurele - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP). Laserul va fi utilizat intr-o gama larga de discipline stiintifice: de la astrofizica si noua fizica nucleara la stiinta materialelor si stiintele vietii. Considera ca infiintarea in Romania a acestui centru de cercetare de nivel mondial in fizica nucleara si fizica laserilor ar fi "un semnal bun pentru a incetini brain-drain-ul in domeniul fizicii si domeniilor conexe".

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "The Power of Light - a Path towards the Nucleus".

Citeste aici mai multe despre eveniment

Pe parcursul evenimentului vor fi proiectate si interventiile vorbitorilor de la TEDxCERN de la Geneva. Printre personalitatile care vor fi audiate via webcast la TEDxCERN@IFIN-HH se numara:

Ian Foster: "In anii '90 la CERN se inventa World Wide Web, in anii 2000 se punea la cale grid computingul (cloud computing). Cunoscut drept 'parintele GRID-ului', Ian Foster va vorbi despre stiinta ca o calatorie, despre colaborare si despre Big Data".

Lee Cronin: "Cum ar fi daca ai putea sa iti printezi 3D singur propriile medicamente? Sau sa stii cum poate prinde viata materiei? Lee Cronin a incercat in aparitiile sale anterioare la TED sa ofere raspunsuri la aceste intrebari. Acum avem ocazia sa il ascultam vorbind despre Networking Chemistry la TEDxCERN@IFIN-HH".

Gian Giudice: "Nu esti fizician, dar vrei sa intelegi ce este bosonul Higgs (particula lui Dumnezeu) si importanta sa pentru intelegerea universului? Atunci trebuie sa il asculti pe Gian Giudice la TEDxCERN@IFIN-HH pe 17 mai, un fizician teoretician cu contributii majore in domeniul fizicii particulelor elementare si a cosmologiei".

Londa Schiebinger: "Stiai ca... Madam Curie a fost prima persoana din lume care a castigat de doua ori premiul Nobel? Care au fost cele mai cunoscute femei in domeniul stiintific? Londa Schiebinger si-a inceput cariera in studiul relatiilor dintre stiinta si gen cu aceasta intrebare. Noi insight-uri, pe 17 mai la TEDxCERN@IFIN-HH".

Marc Abrahams: Initiator al premiilor Ig Nobel, Marc Abrahams va vorbi despre propria abordare a stiintei si despre lucrurile care merita atentie.

George Church: profesor de Genetica la Harvard Medical School, profesor de Stiinte Medicale si Tehnologie la Harvard si MIT, director si fondator al Personal Genome Project.