Doi israelieni care au creat o masa ce poate salva vietile elevilor in caz de cutremur asteapta ulitmele aprobari si vor sa comercializeze aceste mese ultra-rezistene dupa obtinerea ultimelor aprobari, in Italia, noteaza CNN. Sub masa pot intra doi elevi, iar aceasta rezista la caderea unor greutati de pana la o tona, ceea ce creste mult sansele de supravietuire daca se prabuseste tavanul scolii.

Masa care ar putea salva vietiFoto: Captura YouTube

Arthur Brutter si Ido Bruno lucreaza din 2010 la o masa foarte rezistenta, ideea venindu-le dupa ce au vazut dezastrul creat de seismul din Haiti, in 2010. In total au murit 200.000 de oameni acolo, iar multi au fost elevi ingropati de vii sub scoli prabusite.

Testele arata ca o banca dintr-o clasa este zdrobita daca pe ea cade mai mult de 400 kg de moloz. Cei doi israelieni au gandit si construit o masuta care rezista daca pe ea cade o tona de daramaturi, iar sub masa incap doi elevi care au sanse mult mai mari sa scape, decat sub o banca obisnuita.

Masa este construita astfel incat sa absoarba energia, sa o distribuie pe toata suprafata si sa faca astfel incat daramaturile sa cada pe langa masa, aceasta pastrandu-si forma pentru a-i proteja pe cei de sub ea.

In conditiile in care sfaturile sunt ca in caz de cutremur sa te adapostesti sub tocul usii sau sub o masa, inventatorii spera ca masa rezistenta va fi utila. Un scenariu gandit tine de posibilitatea ca intr-o clasa dotata cu aceste mese, ele sa fie unite in caz de cutremur pentru a se crea culoare prin care salvatorii sa aiba acces la cei prinsi de seism.

Masa a fost testata de armata israeliana, iar acum se asteapta aprobarile finale dupa tesle facute la departamentul de Inginerie Structurala a universitatii din Padova, unul din locurile de referinta pe plan mondial pentru astfel de teste.