Intrarea in British Library este de fiecare data impresionanta: in loc de un hall de intrare, cladirea colturoasa si postmoderna pare goala pe dinauntru: un imens spatiu luminat cu scari care par sa duca in toate directiile. Si ceea ce as numi o tacere plina de zgomote: oficial, lumea vorbeste in soapta, daca vorbeste.

Cel mai adesea insa vezi oameni cu ochii in ecranul laptopului si o cafea in fata (de curand, accesul wifi este gratis): soareci de biblioteca de toate varstele si ochelari cu multe dioptrii, studenti in febra examenelor, turisti dornici sa vada cum arata pe dinauntru o cladire care poarta pe frontispiciu inscriptia (mare): “The World’s knowledge”, clase de scoala in vizita la cele cateva expozitii permanente sau la evenimentul lunii in curs.

Peste toata aceasta umanitate zumzaitoare, insa, astazi se aude distinct ciripitul pasarilor. Pasari de toate speciile, niciodata auzite la Londra, pe care, dupa sunet, le banuiesti colorate in culori exotice.

Fosile - expozitiile Darwin
Foto: AP
Evident, evenimentul de saptamana aceasta, audibil deja de la intrare este noua expozitie “Pe urmele lui Darwin: cartea care a socat lumea”. Printre tot felul de sunete ciudate (fosnete, valuri, pasari, jungla, intinderea pustie a insulelor Galapagos…) expozitia se deschide cu cateva editii ale cartii care a socat lumea. Originea speciilor sta sub sticla printre scrisori in care autorul isi marturiseste ingrijorarea: cum va reactiona lumea la publicarea acestei carti?

De fapt, expozitia de la British Library isi propune sa descopere omul din spatele cartii: celebrand astfel anul Darwin si atragand atentia asupra unei personalitati cu totul speciale. Cartea care a socat lumea n-a fost o rezultatul unui moment de inspiratie, ci fructul a douazeci de ani de activitate stiintifica, de observatii minutioase. Drumul a inceput cu aproape cinci ani de expeditie pe mare si in tinuturile indepartate ale Americii de Sud la bordul vasului Beagle. Si a continuat cu ani de observatii si experimente, interactiuni constante cu comunitatea stiintifica a timpului sau, lungi perioade de reflectie.

De-a lungul vietii, Darwin a scris peste 7000 de scrisori: o vasta corespondenta stiintifica menita sa adune date, sa propuna si sa testeze argumente. Cateva dintre acestea sunt expuse. Si mai interesanta este reconstructia “potecii de gandit”: la casa lui din Kent, Darwin avea un drum preferat printre dune, pe care il parcurgea in fiecare zi, insotit de terrierul sau Polly.

Era un mod de a-si clarifica gandurile. Pe un drum similar inainteaza vizitatorul de astazi al expozitiei, ajutat de reconstructia sonora a unei plimbari in aer liber. Pe “marginile” lui gaseste tot felul de exponate care reconstruiesc fata mai putin savanta a lui Charles Darwin omul: scrisori si portrete de familie, celebra lista de argumente pro si contra insuratorii pe care Darwin a redactat-o intr-un moment de criza emotionala inainte de a cere mana fetei de care era indragostit (argument contra: “nu vei mai putea citi seara, dupa cina”).

Testoasa de Galapagos -
Calatoria lui Darwin in jurul lumii
Foto: AP
Expozitia contine o sectiune consacrata modului in care a fost primita Originea speciilor: reactii savante sau mai putin savante, scrisori sau articole de revista, inclusiv unele dintre reactiile lui Darwin la aceste critici. Si se incheie cu un fel de cabina telefonica de moda veche in care vizitatorul poate sa-si spuna parerea, inregistrandu-se pe banda.

Site-ul oficial al expozitiei “Pe urmele lui Darwin” de la British Library din Londra este aici.