Se cauta o noua generatie de minti stralucitoare care sa inteleaga si sa iubeasca stiinta. Si sa aiba, in plus, talentul de a-i face si pe altii sa inteleaga si sa iubeasca stiinta. Se numeste FameLab si este un concurs cunoscut in lumea intreaga. Selectia pentru FameLab a inceput si in Romania.

Concursul FameLab pentru tinerii comunicatori de stiinta

British Council va premia cele mai corecte, mai clare si mai antrenate prezentari din domeniile stintelor naturii, matematicii sau ingineriei. Concurentii din cadrul concursului FameLab vor avea la dispozitie doar 3 minute pentru a-si demonstra calitatile de comunicatori in fata unui juriu format din oameni de stiinta si din jurnalisti si a publicului. Doar cei mai buni se califica in finala. Prezentarile trebuie facute in limba romana.

Daca aveti intre 18 si 35 de ani si sunteti pasionati de stiinta si tehnologie, iata cand si unde puteti incerca sa va dovediti talentul:

  •   6 mai, Iasi - Universitatea Alexandru-Ioan Cuza
  •  9 mai, Cluj-Napoca - Universitatea Babes-Bolyai
  •  12 mai, Bucuresti - British Council

Ghidul candidatului si Formularul de inscriere se gasesc aici

Cei mai buni concurenti vor beneficia de un program de formare în domeniul comunicării ştiinţei cu specialisti britanici si romani.

Primii 3 din fiecare selectie regionala vor merge mai departe. Finala FameLab Romania va avea loc la sfarsitul lunii mai in cadrul unui spectacol transmis de Televiziunea Romana. Vor fi acordate premii pentru primele trei locuri si pentru favoritul publicului.

Castigatorul locului 1 va reprezenta Romania la Finala Internationala FameLab din Marea Britanie, la Cheltenham Science Festival din 6 iunie.

Iata si cateva imagini de la selectia englezeasca de anul acesta:

Ce este insa Fame Lab? Am incercat sa aflam mai multe intr-un dialog cu Gabriel Ivan, Education& Science Project Manager, la British Council, Bucuresti

Ce este FameLab?

FameLab este o iniţiativă a Festivalului de Stiinta Cheltenham din Marea Britanie. Este al treilea an in care aceasta competitie are loc Romania si in alte 8 tari din Sud Estul Europei prin intermediul British Council. Concursul FameLab a preluat modelul programului de televiziune Pop Idol din Marea Britanie, cunoscut la noi sub forma emisiunii Megastar, pentru a promova tineri care au talentul si abilităţile necesare comunicarii stiintei catre publicul de televiziune sau catre publicul dintr-o sala de spectacole.

Ambitia noastra este sa demonstram ca oamenii de stiinta pot sa devina staruri, ca faima in randul publicul larg nu ar trebui sa fie rezervata doar vedetelor care fac in prezent rating la televiziune. Pe termen lung dorim sa trezim interesul tinerilor stiinta si sa crestem numarul celor care studiaza stiintele sau aleg sa faca o cariera in stiinta.

Cui se adreseaza?

Concursul FameLab incearca sa descopera si sa promoveaze tineri intre 15 si 35 de ani care reusesc sa prezinte intr-o maniera spectaculoasa, originala si captivanta diferite subiecte din domeniile stiintelor naturii, matematicii sau ingineriei. Prezentarile sustinute in cadrul concursului trebuie sa fie corecte din punct de vedere stiintific si in acelasi timp atractive pentru pentru publicul larg. Ne adresam tinerilor studenti, cercetatori sau profesori celor care doresc sa se afirma ca prezentatori de stiinta in cadrul unui spectacol televizat.

De ce este interesant?

Concursul FameLab este in acelasi timp un spectacol foarte antrenant pentru public si o experienta care ii transforma pe concurenti. Publicul are ocazia sa asiste la un veritabil spectacol al stiintei. Stiinta se urca pe scena, a demonstreaza ca poate fi minunata, interesanta pentru publicul larg si uneori amuzanta.

Pe de alta parte, FameLab reprezinta o transformare pentru tinerii oameni de stiinta care se inscriu in concurs. Ei pot sa-si dezvolte abilitatile de comunicatori si, mai important, castiga o alta atitudine in comunicarii cunostintelor stiintifice catre o audienta de nespecialisti.

Majoritatea participantilor la concursul Famelab incearca sa treaca dincolo de abordarea de tip conventional (comunicarea stiintei de la catedra sau in cadrul unui simpozion stiintific) in directia unui efortului de a inlatura o parte din barierele care despart publicul de stiinta. Foarte interesant este faptul ca prin concursul FameLab am incercat sa dovedim ca micsorarea distantei dintre stiinta si publicul larg nu implica abandonarea cerintelor corectitudinii stintifice care se produce in cazul aberatiilor preudo-stiintifice care domina mass-media din Romania

Cum a fost la editiile precedente, in Romania?

La primele doua editii ale concursului FameLab au participat 150 de tineri cercetători, profesori şi studenţi. Castigatorii selectiile regionale desfasurate la Cluj, Bucureşti şi Iaşi au beneficiat de cursuri de comunicare a stiinţei realizat de experti romani si britanici. Finalele nationale sau desfasurat sub forma unor spectacole cu public la care au asistat peste 500 de spectatori (mai ales elevi de liceu) si care au fost prezentate in emisiunile de stiinta ale Televiziunii Romane. Mai multe detalii si imagine de competiţiile FameLab din 2007 şi 2008 se gasesc aici.

Castigatorii finalelor nationale s-au intrecut cu tinerii comunicatori de ştiinţă din alte 9 ţări din Europa la concursul FameLab Internaţional desfasurat in cadrul Festivalului de stiinta de la Cheltenham din Marea Britanie.

Pentru inscriere intra pe site-ul nostru de Internet www.britishcouncil.ro , citeste Ghidul candidatului, completeaza Formularul de inscriere si trimite-l prin e-mail la: famelab@britishcouncil.ro .

Pentru informatii suplimentare, puteti contacta British Council, Gabriel Ivan, Education & Science Projects Manager, gabriel.ivan@britishcouncil.ro .