Britanicul John B. Gurdon si japonezul Shinya Yamanaka au fost distinsi, luni, cu premiul Nobel pentru Medicina pe anul 2012, anunta AFP. Cei doi erau considerati favoriti de catre presa suedeza inaintea decernarii premiului. Japonezul Shinya Yamanaka si britanicul John Gurdon au fost recompensati pentru cercetarile lor asupra reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa creeze toate tipurile de tesut uman.

"Descoperirile lor au fost revolutionare pentru intelegerea modului in care se dezvolta celulele si organismele", au spus reprezentantii comitetului Nobel.

  • John Bertrand Gurdon, din laboratoarele Universitatii Cambridge la Premiul Nobel

Sir John Bertrand Gurdon s-a nascut pe 2 octombrie 1933 si este un biolog britanic renumit pentru descoperirile sale remarcabile in domeniul transplantului nuclear si al clonarii.

Gurdon si-a petrecut cea mai mare parte a carierei in laboratoarele universitatii Cambridge, la inceput in Laboratorul de Biologie Moleculara (1971 - 1983), apoi la Departamentul de Zoologie (din 1983 si pana in prezent). Din 1989, el este membru fondator al Institutului Wellcome/CRC pentru Biologie Celulara si Cancer din cadrul Universitatii Cambridge, fiind presedinte al acestuia pana in 2001. De asemenea, in perioada 1991 - 1995, John B. Gurdon a fost membru al Consiliului de Bioetica Nuffield, iar intre 1995 si 2002, el a fost director al Magdalene College din Cambridge, scrie Mediafax.

In 1958, John B. Gurdon a clonat cu succes o broasca folosind un nucleu intact extras din celulele somatice ale unei broaste raioase. Aceasta a reprezentat un pas important in dezvoltarea unor experimente din 1952, realizate de savantii Briggs si King, care viza transplantul nucleului de la blastocist (aflat in a doua faza de dezvoltare embrionara).

Experimentele lui Gurdon au captat atentia comunitatii stiintifice, iar instrumentele inventate de acesta pentru transferul nuclear sunt folosite si azi.

Printre marile realizari stiintifice in domeniul medicinei care ii sunt atribuite lui Gurdon se afla folosirea oualelor si ovocitelor de Xenopus (broasca de apa cu gheare) pentru a interpreta mesajele detinute de ARN. Tehnica a fost folosita pe scara larga pentru a identifica proteinele codificate si pentru a le studia functionalitatea.

Cercetarile recente ale lui John B. Gurdon s-au concentrat asupra analizei semnalului factorilor intercelulari implicati in diferentierea celulara, dar si pe elucidarea mecanismelor implicate in reprogramarea nucleului in cadrul experimentelor de transplant.

  • Shinya Yamanaka, inclus printre primii 15 oameni de stiinta asiatici

Shinya Yamanaka s-a nacut pe 2 septembrie 1962, in Higashiosaka, Japonia, si este medic si cercetator in domeniul celulelor susa adulte. El a fost recompensat, recent, cu premiul Wolf pentru medicina, fiind, de asemenea, inclus printre primii 15 oameni de stiinta asiatici, de revista Asian Scientist, pe 15 mai 2011.

In perioada 1987 - 1989, Yamanaka a fost rezident in chirurgie ortopedica la Spitalul National din Osaka. Intre 1993 - 1995, el a fost colaborator cu studii postdoctorale la Institutul pentru Boli Cardiovasculare Gladstone, afiliat Universitatii California. In 2006, el si echipa sa de colegi cercetatori au pus bazele studiului celulelor susa pluripotente induse - recoltate de la soareci adulti -, iar in 2007 el a putut genera celule susa pluripiotente din celule adulte fibroblaste.

In 2011, Nobelul pentru Medicina le-a revenit cercetatorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada), care "au revolutionat felul in care este inteleasa functionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activarii acestuia", potrivit motivatiei comitetului Nobel.

Nobelul pentru Medicina a deschis sezonul 2012 al Premiilor Nobel, fiind primul acordat in acest an. Prestigiosul premiu pentru Pace si cel pentru Literatura, ce urmeaza sa fie atribuite la sfarsitul saptamanii, starnesc insa cel mai mare interes.

Speculatiile sunt la mare rang in ce priveste premiul pentru Pace care va fi anuntat vineri. El ar putea sa o recompenseze pe 'Maica Tereza' a cartierelor sarace din Cairo, Maggie Gobran, pe militanta impotriva purtarii voalului Sima Samar sau pe americanul Gene Sharp, apostol al nonviolentei.

Laureatul premiului pentru Literatura va fi cunoscut joi. Canadiana Alice Munro, americanul Don DeLillo si somalezul Nuruddin Farah se numara printre favoriti.

Premiile pentru Fizica si Chimie vor fi anuntate marti si, respectiv, miercuri, iar cel pentru economie luni, 15 octombrie.

Premiul pentru fizica a capatat o turnura neasteptata, odata cu descoperirea in luna iulie a unei noi particule fundamentale care ar putea fi bosonul Higgs. Aceasta descoperire majora ar putea fi rasplatita cu un premiu Nobel.

In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane in 2001.

Premiile Nobel sunt decernate incepand din 1901, cu exceptia celui pentru Economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform dorintei sale din testament.