Avionul experimental fara pilot X-51A WaveRider, dezvoltat de Boeing pentru fortele aeriene americane, a reusit cel mai lung zbor hipersonic efectuat vreodata, atingand totodata o viteza record de 5,1 ori mai mare decat cea a sunetului, in timpul unui test efectuat recent pe coasta californiana, relateaza Huffington Post.

U.S. Air Force a anuntat vineri ca X-51A WaveRider a zburat timp de peste trei minute propulsat de motorul sau statoreactor si a atins o viteza de Mach 5,1 (6.247km/h).

Testul realizat saptamana aceasta a fost al patrulea si ultimul zbor al unui X-51A efectuat de fortele aeriene americane, care au cheltuit 300 de milioane de dolari pentru studierea tehnologiilor hipersonice, cu care spera sa dezvolte o noua generatie de rachete ultra-rapide care pot lovi orice colt al Pamantului in cateva minute.

Celelalte trei zboruri au esuat, fie din cauza unei defectiuni ori nu au atins viteza propusa.

Desi aparatul a fost proiectat sa atinga viteza de Mach 6, adica de sase ori mai mare decat viteza sunetului, oficialii programului sunt multumiti de performanta acestuia la ultimul test. "A fost o misiune indeplinita cu succes", a declarat directorul de proiect, Charlie Brink.

In timpul testului, WaveRider a parcurs o distanta de 426 de kilometri in sase minute, reusind cel mai lung zbor hipersonic al unui astfel de avion. Inginerii au adunat informatii de la bordul aparatului, inainte ca acesta sa se scufunde, in mod controlat, in Oceanul Pacific.