Guvernul britanic a dat joi unda verde la o dezbatere in Parlament anul viitor despre o tehnica de reproducere asistata in care ADN-ul a trei parinti este folosit pentru a crea un embrion sanatos. Aceasta tehnica inovatoare urmareste sa evite transmiterea de la mama la copil a unor boli genetice grave precum distrofiea musculara, prin inlocuirea ADN-ului de baza cu unul sanatos de la un "al treilea parinte".

Copilul sanatos va mosteni de la parinti ADN-ul nuclear, iar de la donator ADN-ul mitocondrial. Dezbaterea ar urma sa aiba loc anul viitor in Parlament, deschizand calea pentru ca Marea Britanie sa devina prima tara din lume care propune aceasta terapie.

"Avem tot dreptul sa cautam cat mai repede posibile tratamente care salveaza vieti", a declarat Sally Davies, consiler in guvernul britanic pentru probleme de sanatate publica.

Copiii nascuti cu ajutorul acestei tehnici seamana cu ce doi parinti ai lor, deoarece caracteristici umane sunt codificate in ADN-ul din nucleul celulei, nu in ADN-ul mitocondrial. Asadar, vor mosteni de exemplu trasaturile fetei si culoarea ochilor de la parintii lor si nu de la cea dea- treia persoana de la care se foloseste ADN-ul mitocondrial.

Tehnica cunoscuta sub numele "trei parinti" este legala in prezent doar in cercetarile de laborator, dar embrionii nu pot fi folositi ca un tratament.