Astronomii au reusit sa rezolve misterul originii fluxului lui Magellan, un filament de gaze care se intinde in jurul galaxiei noastre, Calea Lactee, informeaza Agentia Spatiala Americana.

Fluxul lui MagellanFoto: NASA

Galaxiile-satelit ale Caii Lactee, Norul Mare al lui Magellan si Norul Mic al lui Magellan, reprezinta varful fluxului gazos. De la descoperirea fluxului cu ajutorul radiotelescoapelor, la inceputul anilor 1970, astronomii s-au intrebat daca gazul provine de la una sau de la ambele galaxii satelit.

Noile observatii, realizate cu ajutorul telescopului spatial Hubble, au dezvaluit faptul ca cea mai mare parte a gazului s-a scurs din Micul Nor Magellanic in urma cu aproximativ 2 miliarde de ani, iar a doua regiune a fluxului s-a format, mai recent, din Marele Nor Magellanic.

O echipa de astronomi condusa de Andrew Fox de la Space Telescope Science Institute din Baltimore (SUA) a determinat sursa filamentului gazos cu ajutorul instrumentului spectograf al telescopului Hubble, reusind sa masoare cantitatea de elemente chimice grele, cum ar fi oxigen si sulf, din sase regiuni de-a lungul fluxului lui Magellan.

Ei au observat quasari indepartati, nuclee galactice active care se deplaseaza cu viteze mari (potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu) si care, in momentul in care trec prin dreptul fluxului de gaze, emit lumina. Astronomii au detectat elementele grele datorita modului in care ele absorb lumina ultravioleta.

Echipa lui Andrew Fox a depistat o cantitate mica de oxigen si sulf in cea mai mare parte a fluxului Magellan, asemanatoare cu nivelurile substantelor din Micul Nor al lui Magellan acum 2 miliarde de ani, atunci cand se crede ca s-a format fluxul. Totodata, cercetatorii au depistat un nivel mult mai ridicat de sulf intr-o regiune a fluxului mai apropiata de Norii lui Magellan.

Fluxul lui Magellan / Foto: NASA