​O particula subatomica numita fermionul Majorana a fost observata recent pentru prima data, dupa mai multe decenii de cercetari teoretice. Particula este speciala prin proprietatea exotica de a-si fi propria anti-particula, un fenomen prevazut prin calcule matematice in urma cu zeci de ani, dar imposibil de observat pana astazi, informeaza Yahoo! News.

Noua particula ar putea fi utilizata pentru stocarea de informatii intr-un computer cuantic si a fost demonstrata teoretic inca din 1937 de catre fizicianul italian Ettore Majorana, cel care a intuit in mod teoretic pentru prima data existenta neutrinilor.

La nivel sub-atomic, materia este alcatuita din doua tipuri de particule: fermioni, care formeaza materia, si bosoni, care transmit fortele ce modeleaza fizica sub-atomica. Pentru fiecare fermion exista o anti-particula, cu o incarcare opusa. Pentru electroni, de exemplu, care au o incarcare negativa, particula opusa este pozitronul, cu o incarcare pozitiva.

O particula si o anti-particula se anihileaza reciproc atunci cand se intalnesc, iar acest fenomen este valabil pentru toti fermionii cunoscuti. La bosoni, in schimb, fiecare particula este si propria anti-particula, iar cele doua nu se anihileaza, de unde si caracterul foarte neobisnuit al fermionului Majorana.