Acceleratorul de particule LHC poate deveni prima masina a timpului, arata o noua teorie
Tom Weiler si Chui Man Ho de la Vanderbilt University au prezentat o teorie conform careia, daca acceleratorul de particule LHC va descoperi bosonul Higgs va fi apoi creata si o particula iluzorie numita "Higgs singlet" care apoi ar putea "calatori in timp" prin intermediul unei alte dimensiuni, a cincea, recunoscuta numai de anumite teorii controversate ale fizicii.
Cei doi cercetatori admit ca teoria lor are mici sanse sa se concretizeze, mai ales ca nu stim daca bosonul Higgs va fi descoperit si daca in LHC va putea fi creata iluzoria particula "Higgs singlet" in jurul careia este construita teoria.
"Teoria are mici sanse sa se concretizeze, insa nu incalca legi ale fizicii sau alte constrangeri experimentale. (...) Unul dintre lucrurile atragatoare in abordarea noastra tine de faptul ca evita marile paradoxuri", spune Weiler. "Deoarece calatoria in timp e limitata la aceste particule speciale, nu e posibil ca un om sa calatoreasca in timp si sa-si omoare unul dintre partinti inainte ca el sa se fi nascut, de exemplu. Totusi, daca oamenii de stiinta ar puitea controla productia unor astfel de particule, ar putea fi posibil sa trimitem mesaje in trecut sau in viitor", spune el.
Marele accelerator de particule de la granita franco - elvetiana a fost creat in ideea de a se vedea daca exista asa-numita "particula a lui Dumnezeu", bosonul Higgs. Pe scurt, noua teoria sustine ca daca bosonul Higgs va fi descoperit, acceleratorul va produce si o particula derivata din el, "Higgs singlet" care ar avea proprietatea sa intre si sa calatoreasca intr-o a cincea dimensiune (in afara de cele trei spatiale si cea temporala) si apoi sa reintre in dimensiunile noastre, insa intr-un punct din trecut sau din viitor.
Modelul prezentat de cei doi cercetatori are la baza o controversata teorie a fizicii avansate, M-Theory (Teoria M) care incearca sa explice crearea tuturor lucrurilor si sustine ca exista in total 11 dimensiuni si ca intreaga materie din univers "pluteste" intr-o imensa membrana. Teoria M are la baza "teoria stringurilor" (string theory) care sustine ca toate particulele elementare sunt alcatuite din mici sfori sau corzi care interactioneaza in spatiu si timp, dand particulelor proprietatile elementare.
In orice caz, ideea ca un om ar putea fi trimis in trecut sau in viitor ramane de domeniul filmelor SF. Daca teoria se va dovedi viabila e de asteptat ca "voiajul" in timp sa fie limitat la nivelul nano-particulelor, in laborator.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
"daca oamenii de stiinta ar puitea controla productia unor astfel de particule, ar putea fi posibil sa trimitem mesaje in trecut sau in viitor"
nu am primit inca mesaje deci nu e posibil
Pe de alta parte, calatoria inapoi in timp e imposibila datorita paradoxului "grandfather" (te intorci in timp si iti omori tatal. Cum de existi atunci? :P)
Pe cand cea in viitor e f posibila datorita datorita diferentelor de scurgere a timpului in locuri diferite. De exemplu timpul inregistrat de sateliti e tot timpul mai lung cu f putin decat pe pamant si de aceea satelitii au un mecanism de ajustare automata a timpului.
Oricum subiectul e f interesant. Vezi o dezbatere f calumea a subiectului in documentarul "Into the Universe with Stephan Hawking"
Pentru ca daca mergi în viitor peste 5 generatii într-un prim moment, iar în al doilea peste 3, sa zicem si intervii acolo, gândeste ca la nivelul primului viitor (cel peste 5 generatii) ori e viitorul acela ireal, ori, din punctul lor de vedere, tu nu ai face decât o interventie asupra trecutului. Asa ca, din punctul lor de vedere, ar avea de-a face cu paradoxul "strabunicul", ceea ce îti contrazice teza.
Asadar, ori calatoriile în trecut si viitor sunt ambele posibile, ori niciuna.
Biletele de intors nu s-au "tiparit" inca :).
Cred ca orice mica interventie in trecut creaza paradoxuri in universul nostru. De asta cred ca mai degraba trebuie sa se vorbeasca de universuri paralele.
In rest, ca sa glumesc, acceleratorul ne poate trimite inapoi numai daca face bum!
Daca face BUM, nu ne trimite inapoi... ne trimite DINCOLO...
Titlul articolului tine de filmele s.f. "holiudiene" ... facute pt a lua banii celor care inghit "paradoxurile temporale"...
E destul de clar ... sau mai vreti?