Oamenii de stiinta au descoperit o a doua exoplaneta (planeta situata in afara sistemului nostru solar) care orbiteaza in jurul stelei sale la o distanta potrivita pentru a permite existenta vietii, informeaza The Guardian.

Cum ar arata Super-Pamantul HD85512bFoto: European Southern Observatory

Astronomii europeni au anuntat descoperirea unui numar de 50 de noi planete in afara sistemului nostru solar. Printre acestea exista si o planeta situata in asa-numita zona locuibila (denumita de cercetatori "Goldilocks") - care nu este nici prea calda nici prea rece pentru ca apa in stare lichida, esentiala pentru un mediu de viata precum cel de pe Pamant, sa poata exista.

Singura descoperire anterioara a unei planete in zona locuibila dateaza din 2007. Pentru a putea dezvolta viata, noua planeta va trebui nu numai sa aiba apa, ci sa fie solida ca Pamantul, si nu compusa in principal din gaze, precum Jupiter.

Cercetatorii au stabilit ca noua planeta descoperita, care a fost numita HD85512b, are o masa de 3,6 ori mai mare decat cea a Pamantului si estimeaza ca temperatura pe suprafata acesteia este cuprinsa intre 30 si 50 de grade Celsius, iar atmosfera este foarte umeda.

Astfel, orice posibili locuitori ai planetei trebuie sa se adapteze la un mediu asemanator unei saune.

"E o atmosfera foarte inabusitoare, ganditi-va doar la cea mai inabusitoare zi pe care ati trait-o (...) Nu spunem ca poate fi locuita de noi", a declarat Lisa Kaltenegger, astronom la Institutul Max Planck din Germania, care studiaza noua planeta.

Insa alte forme de viata s-ar putea dezvolta acolo, spune ea. Acestea ar fi probabil scunde, mai aproape de pamant decat oamenii, deoarece gravitatia pe aceasta planeta este de 1,4 ori mai mare decat cea pe care o simtim noi pe Terra.

De asemenea, potrivit cercetatoarei, cel putin 60% din suprafata planetei ar trebui sa fie acoperita de nori pentru a putea fi locuibila. Pamantul este acoperit de nori in proportie de 50%.

HD85512b orbiteaza in jurul unei stele situata la circa 35 de ani lumina de Terra, in constelatia Vela.