NASA a anuntat marti ca intentioneaza sa efectueze, la inceputul anului 2014, un zbor de incercare, fara echipaj uman la bord, al capsulei Orion, succesoarea navetelor spatiale, destinata in special misiunilor umane indepartate, dincolo de orbita terestra, relateaza AFP.

"Acest zbor de incercare va furniza date pretioase in vederea misiunilor umane indepartate de explorare a spatiului", a explicat, intr-un comunicat, David Weaver, purtator de cuvant al agentiei spatiale americane.

Noul sistem de lansare "Space Launch System" (SLS), destinat sa lanseze capsula Orion, va duce astronautii americani "mai departe in spatiu decat oricand inainte", a adaugat Weaver.

Orion, care va fi lansata de la Cap Canaveral, in Florida, va efectua doua rotatii orbitale inainte de a reveni la Pamant, la mare viteza.

Revenirea pe Terra se va face in ocean, franata de parasute, asa cum s-a procedat in cadrul programului Apollo de cucerire a Lunii, in 1969 si 1972.

"Reintrarea in atmosfera va furniza datele necesare pentru a dezvolta un vehicul spatial capabil sa supravietuiasca unor viteze ce depasesc 32.000 km/h si sa aduca in siguranta astronautii care revin pe Pamant", a precizat William Gerstenmaier, responsabil al NASA pentru zborurile spatiale cu echipaj uman.

Societatea aerospatiala Lockheed Martin a fost insarcinata cu conceperea si dezvoltarea Orion.

Sub presiunea intensa a Congresului, Casa Alba a acceptat sa dezvolte mai repede decat prevazuse initial un lansator pentru explorarea indepartata a spatiului.

Aceasta racheta de mare putere, denumita "Space Launch System", se bazeaza pe tehnica navetelor spatiale si a Constellation. Finantarea si destinatiile sale raman incerte.

NASA discuta in special de vizitarea unui asteroid, in jurul anului 2025, si vorbeste vag de Marte.

O data cu iesirea din functiune a navetelor spatiale - ultimul zbor a avut loc in iulie - Statele Unite depind acum exclusiv de navetele rusesti Soyuz pentru a-si transporta astronautii la Statia Spatiala Internationala (ISS), cel putin pana in 2015.

NASA se bazeaza pe sectorul privat pentru dezvoltarea unui sistem care sa inlocuiasca navetele.

Mai multe societati se afla in cursa, printre care si SpaceX, cu naveta Dragon, care urmeaza sa efectueze, in ianuarie, un zbor de test, fara astronauti la bord, si o incercare de amarare la ISS, alaturi de Boeing, CTS-100.