Rusia va incerca joi sa repuna pe traiectoria spre un satelit al planetei Marte sonda Phobos-Grunt, care a ramas pe orbita terestra, dupa lansarea sa, au anuntat oficiali ai agentiei spatiale rusesti, care si-au exprimat speranta ca aceasta nu va recadea pe Terra, relateaza AFP.

Potrivit agentiei oficiale Ria Novosti, care citeaza o sursa din industria spatiala, specialistii rusi au reusit in doua randuri sa stabileasca un contact cu Phobos-Grunt, dar "rezultatele raman necunoscute pentru moment".

O alta sursa din sectorul spatial a precizat ca va fi necesara trimiterea sondei spre o alta orbita, la o altitudine mai mare, pentru a permite o mai buna comunicare si a lansa aparatul spre satelitul Phobos, una dintre cele doua luni ale planetei Marte.

Pentru moment, sonda nu a trimis informatii Terrei.

O alta sursa a afirmat, pentru agentia Interfax, ca specialistii rusi sunt inca optimisti, in conditiile in care Phobos-Grunt a pierdut mai putina altitudine decat era prevazut, ceea ce le ofera mai mult timp pentru a gasi un mijloc de a reporni sistemul de propulsie, reprogramandu-l.

"Phobos-Grunt coboara mai lent decat am crezut, pierderea de altitudine este de 2 km pe zi. Daca acest lucru se va mentine, aparatul, chiar fara a fi reprogramat, poate ramane pe orbita mai multe saptamani", a declarat acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

O alta veste buna este ca "panourile solare sunt deschise" si sonda este "orientata in permanenta spre Soare", ceea ce ar trebui sa permita evitarea consumarii bateriilor.

Phobos-Grunt a fost lansata in noaptea de marti spre miercuri de o racheta Zenit, de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.

Dar sonda a rams pe o orbita in jurul Pamantului, in loc sa fie propulsata de motoarele sale aditionale spre Phobos, a precizat agentia spatiala Roskosmos.

Un esec al acestei sonde va condamna si prima misiune martiana a Chinei, in conditiile in care Phobos-Grunt urma sa plaseze pe o orbita in jurul lui Marte satelitul Yinghuo-1, destinat studierii suprafetei si campului magnetic al planetei rosii.

Phobos-Grunt este prima incercare a Rusiei de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific.