O naveta Soyuz cu doi cosmonauti rusi si un astronaut american la bord a ajuns miercuri la Statia Spatiala Internationala, a anuntat Agentia spatiala rusa Roskosmos, citata de AFP.

"Naveta TMA-22 a arimat la ISS in regim automat la ora Moscovei 09,24 (05,24 GMT)", cu zece minute inainte de orarul prevazut, a declarat un purtator de cuvant al Roskomos.

Naveta care ii transporta pe rusii Anton Shkaplerov si Anatoli Ivanishin si pe americanul Dan Burbank a decolat luni de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, marcand astfel reluarea zborurilor cu echipaj uman spre ISS, suspendate din august, dupa pierderea unei navete de aprovizionare, care s-a zdrobit in Siberia, la putin timp dupa decolare.

Accidentul a determinat amanarea cu doua luni a unui nou zbor uman, prevazuta initial in septembrie, timp in care Rusia a analizat starea lansatoarelor Soyuz. A fost evocata chiar si o evacuare a ISS.

Dupa deschiderea sasului navetei TMA-22, cei trei astronauti s-au alaturat la bordul ISS americanului Mike Fossum, japonezului Satoshi Furukawa si rusului Sergei Volkov.

In 22 noiembrie, echipajul ruso-americano-japonez urmeaza sa revina pe Terra, iar in 21 decembrie un nou zbor cu echipaj uman urmeaza sa aduca alti trei cosmonauti la bordul ISS, moment in care statia va fi dotata cu un echipaj complet.

Sectorul spatial rusesc a traversat o perioada neagra dupa pierderea, in decembrie 2010, a satelitilor pentru sistemul sau de geolocalizare Glonass, care isi propune sa concureze cu GPS-ul american.