Doua gauri negre, fiecare avand o masa de aproape zece miliarde de ori mai mare decat a Soarelui - un record absolut, au fost descoperite in centrul a doua galaxii gigantice, situate la cateva sute de milioane de ani-lumina de Pamant, potrivit unui studiu publicat luni in revista Nature, transmite AFP.

Pana la aceasta descoperire, recordul era detinut de o gaura neagra cu o masa de 6,3 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui, situata in centrul galaxiei spiralate M 87, una dintre cele mai mari din vecinatatea galaxiei noastre, Calea Lactee. M 87 se afla totodata la peste 53 de milioane de ani-lumina (un an-lumina = 9.460 miliarde de km) de Terra.

Echipa de cercetatori formata Nicholas McConnell si Chung-Pei Ma, de la Universitatea din Berkeley, California, au consemnat in revista stiintifica Nature descoperirea unei gauri negre cu o masa de 9,7 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui, in mijlocul unei galaxii stralucitoare, NGC 3842, situata la peste 310 milioane de ani-lumina.

O alta gaura neagra, de "masa comparabila sau mai mare", se gaseste in centrul celei mai stralucitoare galaxii din roiul galactic Coma, NGC 4889, la o distanta de circa 330 de milioane de ani-lumina, potrivit studiului.

Aceste doua gauri negre sunt "in mod evident mult mai masive" decat indicau predictiile cercetatorilor, tinand cont de raportul dintre masa gaurii negre, viteza de dispersie a stelelor si luminozitatea din centrul galaxiilor gazda, arata autorii studiului.

Aceste rezultate sugereaza ca procesele care se produc in timpul cresterii galaxiilor mai mari si a gaurilor negre ale acestora difera de procesele care intervin in cazul galaxiilor mai mici.

Astronomii presupuneau deja ca indepartatii quasari, nuclee luminoase active ale galaxiilor ce dateaza de la inceputurile Universului, adapostesc gauri negre care au o masa de peste 10 miliarde de ori mai mare decat cea solara.