Pe 10 decembrie s-a produs o eclipsa totala de Luna. Romanii au putut vedea a doua jumatate a eclipsei, Luna rasarind dupa ce a iesit din umbra Pamantului, informeaza Observatorul Astronomic. Luna a putut fi vazuta doar de cei care au avut orizontul estic liber.

Eclipsa in Oahu (SUA)Foto: Reuters

Luna a rasarit sambata la ora 16:30 si a fost scufundata in umbra planetei noastre. Acest a fost maximul eclipsei insa Luna a ramas in umbra pentru inca 25 de minute.

A putut fi vazuta cum iese din umbra incepand cu ora 16:57 pana la 18:18, cand a ramas in penumbra. Datorita transparentei penunmbrei, putem considera (din punct de vedere vizual) ca eclipsa a luat sfarsit la ora 18:18. Geometric vorbind, aceasta s-a terminat la ora 19:30 cand Luna a iesit complet din penumbra.

Eclipsa totala de Luna, 10 decembrie 2011

Eclipsa totala de Luna, 10 decembrie 2011

Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

America de Nord, Europa si Africa au vazut doar o jumatate de eclipsa (americanii au vazut prima jumatate, europenii a doua). Eclipsa s-a vazut in totalitate din Asia si Australia.

Eclipsa a durat 5 ore si 56 de minute, iar totalitatea 51 minute si 8 secunde. Luna s-a aflat partial si total in umbra Pamantului timp de 3 ore si 32 de minute.

Eclipsa a fost vizibila cu ochiul liber, nefiind necesara utilizarea unui instrument astronomic sau a unui binoclu. Cei care au avut un instrument astronomic, l-au putut insa folosi pentru a vedea mai indeaproape suprafata lunara.

Pentru fotografierea fenomenului, s-a putut atasa aparatul foto pe un trepied. In timpul totalitatii, au fost necesari timpi de expunere de 0,5-2 secunde, in functie de gradul de intunecare a discului lunar.