Cercetatorii NASA au surprins la inceputul lunii februarie caderea a cinci sau sase meteoriti pe teritoriul Statelor Unite, anunta site-ul oficial al NASA. Desi ploaia de meteoriti s-a incadrat in limitele normale, specialistii NASA s-au aratat nedumeriti de aspectul si traiectoria meteoritilor.

In noaptea de 13 februarie, ceva a agitat animalele din oraselul Portal, Georgia. Vacile au inceput sa mugeasca puternic si cainii sa urle la cer. Agitatia s-a produs din cauza caderii unui meteorit.

"La ora locala 1:43 AM, am asistat la caderea unei mingi de foc", a declarat un cetatean al orasului Portal, Henry Strickland. "A fost foarte mare si a luminat jumatate de cer in timp ce se fragmenta. Vacile si cainii au devenit foarte agitati si au inceput sa scoata zgomote ciudate. Regret ca nu am avut la indemana o camera de luat vederi. Totul a durat in jur de sase secunde", a adaugat Strickland.

"In aceasta luna, cativa meteoriti au lovit atmosfera", spune Bill Cooke, cercetator in cadrul biroului de monitorizare a activitatii asteroizilor al NASA. "Au existat in jur de cinci sau sase explozii importante in urma carora meteoritii au cazut pe teritoriul SUA", a mai declarat Bill Cooke.

"Aceste mingi de foc sunt deosebit de lente si penetrante", explica expertul Peter Brown. "Ele ating partea superioara a atmosferei la o viteza mai mica de 15 km/s si isi perd rapid din acceleratie, penetrand atmosfera pana la o distanta de 50 de kilometri de suprafata planetei".

Un alt martor povesteste ca mingea de foc a fost mult mai stralucitoare si de lunga durata decat orice mai vazuse pana atunci. "A durat aproximativ opt secunde pana cand mingea de foc a traversat cerul. Am vazut cum incepe sa incetineasca, dupa care a explodat in mai multe bucati, a palpait de cateva ori si s-a stins". Un alt observator din Coppell, Texas, a fost martorul unei duble explozii, timp in care "obiectul s-a rupt in doua bucati mari si alte cateva bucati mai mici".

Mingea de foc a fost suficient de luminoasa pentru a fi observata de camerele NASA din New Mexico, situate la mai mult de 500 de mile departare (800 de kilometri). "A fost la fel de luminoasa ca luna plina", a spus Cooke, care estimeaza ca obiectul a avut in jur de 2 metri diametru.

Camerele NASA au surprins in luna februarie aproximativ sase meteoriti ce apartin acestei categorii ciudate. Marimea acestora variaza de la o minge de baschet pana la un autobuz. Cook a analizat orbitele lor si a ajuns la o concluzie surprinzatoare: "Toti provin din centura de asteroizi - insa nu dintr-un singur loc al centurii de asteroizi. Nu exista o sursa comuna a provenientei acestor mingi de foc, ceea ce este confuz", explica Cook.

Cercetatorii NASA nu au elucidat deocamdata misterul, insa Cook si colegii sai adauga permanent camere de filmat, incercand astfel sa acopere o mare parte din America de Nord, pentru a surprinde continuu activitatea de pe cer din timpul noptii.