China a lansat cu succes, luni dimineata, doi sateliti ce vor completa sistemul propriu de navigatie si pozitionare globala, anunta agentia Xinhua, citata de Ria Novosti.

Satelitii de navigatie Beidou-2 au fost lansati de la centrul de misiuni spatiale Xichang (in provincia Sichuan), luni la ora 4.50, ora Beijingului, la bordul unei rachete Long March-3B si s-au pozitionat pe orbita stabilita.

Este pentru prima data cand China lanseaza doi sateliti de navigatie cu o singura racheta.

Acestia sunt al 12-lea si respectiv al 13-lea satelit ce completeaza reteaua chineza de navigatie Beidou.

China va mai lansa inca trei sateliti pentru reteaua Beidou in acest an, iar sistemul sau de navigatie si pozitionare globala prin satelit va fi construit complet in 2020, urmand sa numere peste 30 de sateliti de navigatie.

Sistemul de navigatie si pozitionare Beidou (numele unei constelatii din Ursa Mare) acopera China si regiunile invecinate. China a inceput sa lucreze la propriul ei sistem in anul 2000, pentru a putea sa renunte treptat la sistemul american Global Positionning System (GPS), la Galileo - proiectul far al navigatiei prin satelit lansat de Uniunea Europeana - si la sistemul rusesc Global Navigation Satellite System (GLONASS).