Compania americana SpaceX a amanat in ultimul moment lansarea rachetei Falcon si a capsulei Dragon catre Statia Spatiala Internationala, care ar fi trebuit sa fie primul zbor privat in spatiu, informeaza BBC. Motoarele au fost oprite chiar cand racheta trebuia sa se lanseze de pe Cape Canaveral Air Force Station din Florida.

Racheta Falcon, pregatita de lansareFoto: Agerpres/AP

Calculatoarele aflate la bord au semnalat ca presiunea in unul dintre cele noua motoare de sub Falcon este in afara valorii permise.

Urmatoarea incercare va avea loc marti.

Lansarea zborului demonstrativ in cauza a fost amanata de trei ori de la 7 februarie, data prevazuta initial, in special pentru a se efectua verificari mult mai minutioase ale programelor de la bord.

Dupa sfarsitul programului care a permis constructia ISS, in iulie 2011, NASA a afirmat ca este timpul ca misiunile de transport a astronautilor spre ISS sa fie efectuate si de sectorul privat.

Aceasta a oferit deja 270 de milioane de dolari pentru companiile considerate ca avand un potential ridicat pentru transportul astronautilor. In afara de SpaceX, printre companii se regasesc Boeing si Sierra Nevada.

Pentru transporturile de logistica, NASA a selectat companiile SpaceX si Orbital Science Corporation, intr-un contract estimat la 3,5 miliarde de dolari.

Dragon are o masa de 6 tone si masoara 5,6 metri in inaltime si 3,6 metri in diametru. Capsula urma sa transporte o incarcatura de o jumatate de tona, reprezentand in principal provizii pentru echipaj.

Ea ar fi survolat statia la o distanta de 2,5 km, inainte de a se apropia. Astronautii utilizau apoi bratul robotizat pentru a prinde capsula si a o aduce pe statie.

Dragon urma sa se desprinda trei saptamani mai tarziu, pentru a se intoarce pe Terra, transportand de asemenea o mica incarcatura.