Capsula fara echipaj uman Dragon a atins orbita terestra marti, la zece minute dupa lansarea sa, in Florida, de catre o racheta Falcon 9, pentru primul zbor privat spre Statia Spatiala Internationala, a anuntat centrul de control al SpaceX, citat de AFP.

Falcon a decolat de la baza aeriana Cap Canaveral la ora 03,44 dimineata (07,44 GMT).

Sambata dimineata, lansarea Dragon a fost anulata in ultima secunda din cauza unei defectiuni a unei valve.

La zece minute de decolare, Dragon s-a separat, asa cum era prevazut, de al doilea etaj al Falcon 9 pentru a atinge orbita terestra, declansand apauze la centrul de control al SpaceX din Centrul Spatial Kennedy.

Un minut dupa aceea, capsula de 6 tone, 5,9 inaltime si 3,6 metri diametru si-a deschis cele doua antene solare inainte de a incepe cursa spre ISS, de care ar trebui sa incepe sa se apropie joi, inainte de a amara, in principiu, la ora 12,06 GMT.

Elon Musk, 40 de ani, fondatorul si patronul miliardar al SpaceX, a scris pe Twitter: "Falcon a zburat perfect, Dragon este pe orbita si antenele solare functioneza perfect, simt o enorma usurare".

In cazul unei andocari reusite, va fi prima capsuala a unei societati private care va ajunge la ISS, in conditiile in care, pana in prezent, doar patru natiuni sau grupuri de natiuni au realizat acest lucru pana in prezent (Statele Unite, Rusia, Japonia si Europa).

Pentru aceasta prima misiune de demonstratie, Dragon va livra ISS 521 de kilograme de materiale, inclusiv alimente si materiale de laborator, si va aduce pe Terra 660 kg de echipamente si experiente stiintifice.

Ea ar trebui sa se desprinda de Statie in 31 mai pentru a-si incepe calatoria catre Pamant, urmand sa amerizeze in oceanul Pacific, in largul Californiei.

NASA mizeaza mult pe succesul SpaceX deoarece conteaza pe sectorul privat pentru a detine din nou navete spatiale si pentru a putea transporta la un cost mai redus, incepand cu 2012, materiale catre ISS si, din 2015, astronauti.

Potrivit unui contract in valoare de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, SpaceX, creata in 2002, urmeaza sa efectueze 12 misiuni de livrare in patru ani.

NASA a incheiat un contract de 1,9 miliarde cu Orbital Sciences Corporation, avand ca scop misiuni de aprovizionare a ISS. Aceasta firma urmeaza sa efectueze primul zbor de incercare spre finele acestui an.