O racheta ruseasca lansata de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan) a esuat sa plaseze pe orbita doi sateliti de telecomunicatii din cauza unei defectiuni tehnice, a anuntat marti Agentia spatiala rusa Roskomos, citata de AFP.

La putin timp dupa lansare, in noaptea de luni spre marti, a rachetei Proton-M care transporta satelitii Express-MD2 si Telecom-3, blocul de acceleratie a pornit la ora prevazuta, dar motoarele s-au stins sapte secunde mai tarziu, in loc de intervalul prevazut de 18 minute si 5 secunde, a precizat Roskosmos, intr-un comunicat.

"Satelitii pot fi considerati pierduti", a precizat agentia Ria Novosti, care citeaza o sursa din industria spatiala ruseasca.

Acest incident intervine dupa esecul de la finele lui iulie a unei noi proceduri de atasare a navei cargo Progress la Statia Spatiala Internationala. Dispozitivul a reusit pana la urma sa se ataseze cateva zile mai tarziu, la a doua tentativa.

Rusia a cunoscut in ultimul an o serie de esecuri in domeniul spatial, antrenand pierderea a mai multor sateliti si alte dispozitive, in special o nova cargo care trebuia sa aprovizioneze ISS.