Un proiect de acord cu Rusia, pentru o misiune spatiala de explorare a planetei Marte fara echipaj uman la bord, a primit avizul Consiliului ministerial al Agentiei Spatiale Europene (ESA), reunit la Napoli, informeaza AFP. Totodata, reprezentantii ESA au anuntat miercuri ca o misiune de explorare lunara pare a avea putine sanse sa fie avizata "pentru moment".

Elaborat de ESA in cooperare cu Agentia spatiala americana (NASA), programul ExoMars prevede trimiterea a doua sonde pe Marte - una orbitala, in 2016, si un modul robotizat, in 2018 - pentru a efectua, printre altele, foraje in solul martian si pentru a aduce pe Terra esantioane la inceputul anilor 2020.

Peste 400 de milioane de euro au fost deja investite in acest proiect, pe care NASA l-a abandonat in februarie.

Europa s-a indreptat dupa abandonul NASA catre Rusia. In virtutea unui proiect de acord, Rusia va furniza rachete Proton pentru lansarea sondelor si, in schimb, va putea sa plaseze instrumente la bordul satelitului si al modulului robotizat.

Proiectul de acord a primit avizul Consiliului ministerial al ESA, care s-a incheiat miercuri, cu conditia ca cele doua parti sa semneze un acord formal pana la sfarsitul anului.

Totodata, un proiect de 500 de milioane de euro propus de Astrium (grupul EADS), care viza lansarea unui robot de explorare a polului sudic al Lunii, pare sa aiba putine sanse de a fi incadrat in bugetul ESA pentru urmatorii trei ani, au anuntat delegatii prezenti la Consiliu.

Misiune lunara avea ca obiectiv coborarea unui robot de explorare in regiunea muntoasa si presarata cu cratere de la polul sud, in anul 2018. Inca destul de putin cunoscuta, aceasta zona a Lunii ar putea deveni un loc privilegiat pentru viitorii astronauti-exploratori, fiind aproape in permanenta expusa la o sursa de energie (razele solare). De asemenea, zona ar pputea contine gheata, care ar putea oferi resurse de apa.

"Aceasta misiune nu a obtinut sprijin suficient. Ea nu face parte din propunerile noastre pentru moment", a declarat Franco Bonacina, purtator de cuvant al ESA.

Consiliul a respins si o propunere de cooperare cu China pentru un sistem de previziuni meteorologice spatiale.