Dupa cateva decenii de incertitudine, o nava spatiala NASA a identificat depozite imense de gheata pe Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare, potrivit Space.com.

Desi temperaturile pe Mercur pot atinge valori de pana la 427 de grade Celsius, la Polul Nord al planetei Mercur, in zonele permanent protejate de caldura soarelui, nava spatiala Messenger a descoperit o combinatie de gheata si posibile materiale organice.

Bucatile de gheata sunt vizibile de la o latitudine de 85 grade nord pana la pol, depozite mai mici de gheata fiind risipite la 65 de grade nord.

Cercetatorii NASA vor directiona nava Messenger catre aceasta zona in urmatoarele luni - atunci cand unghiul Soarelui o va permite - pentru a obtine o vedere mai buna a suprafetei.

Totodata, cercetatorii sunt de parere ca exista gheata si la Polul Sud al planetei, insa orbita navei spatiale Messenger nu le-a permis inca sa obtina masuratori extinse in aceasta regiune.

Messenger se va apropia de planeta odata ce va ramane fara combustibil, iar traiectoria sa va fi afectata de gravitatia Soarelui si a planetei Mercur. Aceasta modificare ii va permite sa observe mai indeaproape apa, pentru a determina cantitatea de pe planeta.