NASA a anuntat marti intentia de a lansa un nou robot de explorare stintifica pe Marte in 2020, cu obiective care raman sa fie definite, anunta AFP. "Administratia Obama se angajeaza sa desfasoare o explorare a planetei Marte iar cu urmatoarea misiune vrem sa ne asiguram ca America ramne liderul mondial al explorarii Planetei Rosii", a declarat directorul NASA, Charles Bolden.

Acest anunt vine la cateva luni dupa ce NASA si-a anuntat intentia de a trimite in 2016 robotul InSight pe Marte pentru a determina cum s-a format planeta si daca are un miez solid sau lichid ca Pamantul.

NASA vrea de asemenea sa trimita o sonda denumita Maven in 2013 pe orbita lui Marte, pentru a studia straturile superioare ale atmosferei martiene.

Misiunea din 2020 reprezinta o noua etapa pentru a raspunde provocarii presedintelui Barack Obama de a trimite oameni pe Planeta Rosie in 2030, a declarat Charles Bolden.

NASA afirma ca "o echipa stiintifica trebuie sa fie formata pentru a fi responsabila de stabilirea obiectivelor stiintifice ale misiunii." Misiunea din 2020 este compatibila cu bugetul propus pe cinci ani de Casa Alba pentru anul fiscal 2013, dar inca depinde de alocarea de fonduri de catre Congres.