Chiar si atunci cand noaptea cuprinde atmosfera, niste nori mai pot straluci, asa cum se vede fotografia alaturata, facuta de un membru al echipajului de la bordul Statiei Spatiale Internationale in 5 ianuarie, privind in jos peste Polinezia Franceza, in Pacificul de Sud.

Norii care sralucesc noapteaFoto: NASA

Cunoscuti sub numele de nori noctilucenti, aceste formatiuni au fost reperate in emisferele nordica si sudica din avioane si nave spatiale, a anuntat Agentia Spatiala americana.

Nori, numiti de asemenea "nori luminosi ai noptii", se formeaza la 76 - 85 kilometri deasupra suprafetei Pamantului, potrivit Observatorului Pamantului. Acestia apar intre doua straturi ale atmosferei numite mezosfera si termosfera.

Stralucirea norilor pe timp de noapte se explica prin combinatia dintre temperaturile scazute de la aceasta inaltime si pozitia norilor in raport cu soarele.

La aceste altitudini, temperaturile pot scadea sub minus 130 de grade Celsius. Orice tip de apa prezenta in atmosfera ingheata in cristale de gheata care pot fi apoi iluminate de soare, arata rapoartele cercetatorilor de la Observatorul Pamantului.