Seismul cu magnitudinea de 9 grade de pe 11 martie 2011 de pe coasta pacifica a Japoniei, a fost atat de puternic incat a trimis unde acustice in atmosfera pana la "marginea spatiului", fiind interceptat de satelitul Goce, in aerul inca prezent la o inaltime de 255 km deasupra Terrei, relateaza BBC.

Se stie ca marile cutremure genereaza unde acustice de frecvente redusa, sau infrasunete - un tip de zgomot la frecvente sub cele detectabile de urechea umana. Insa pana in prezent niciun aparat aflat in spatiu nu a reusit sa le inregistreze.

"Am cautat astfel de semnale inainte cu alti sateliti si nu l-am gasit, cred ca acest lucru se intampla pentru ca ai nevoie de un instrument incredibil de fin", a declarat Dr. Rune Floberghagen de la Agentia Spatiala Europeana.

"Accelerometrele sunt de circa o suta de ori mai sensibile decat instrumentele precedente si am detectat unda acustica de doua ori trecand prin el, deasupra Pacificului si deasupra Europei", a declarat managerul misiunii pentru BBC.

Scopul satelitului Goce este sa cartografieze diferentele foarte subtile ale fortei gravitationale pe suprafata Pamantului cauzate de distributie inegala de masa din planeta.

Aparatul a detectat semnalul deasupra Pacificului la circa 30 de minute dupa producerea seismului, si dupa inca 25 de minute deasupra Europei.