Viata microbiana a putut exista in trecut pe planeta Martie, potrivit unei prime analize a mineralelor continute in primul esantion de roca analizat de instrumentele robotului american Curiosity, a anuntat marti NASA, citata de AFP.

"O chestiune fundamentala la care misiunea Curiosity trebuie sa raspunda este aceea de a sti daca Marte ar fi putut fi propice pentru viata: pe baza a ceea ce stim acum, raspunsul este afirmativ", a declarat, intr-o conferinta de presa, Michael Meyer, coordonatorul misiunii Curiosity.

Instrumentele Curiosity au analizat primul esantion prelevat din interiorul unei roci de pe Marte. Aceasta roca se afla la capatul unei foste retele de rauri care ar fi putut furniza ingredientele chimice si alte conditii favorabile pentru viata microbilor, au explicat cercetatorii.

Roca continea argila, formata in apa, minerale precum sulfati si alte substante chimice.

"Mineralele argiloase reprezinta cel putin 20% din compozitia esantionului", a precizat David Blake, de la Nasa, care lucreaza cu instrumentul "CheMi", cel care a efectuat analizele.

In plus, acest fost mediu umed, spre deosebire de altele observate deja pe Marte, nu era puternic oxidat, acid sau foarte sarat, au explicat cercetatorii.

"Am fi putut bea aceasta apa", a comentat John Grotzinger, un alt responsabil stiintific al misiunii Curiosity, precizand ca instrumentele robotului nu permit detectarea vietii.