Cvasitotalitatea apei prezente astazi in stratosfera lui Jupiter a rezultat in urma coliziunii cometei Shoemaker-Levy 9 cu planeta, in 1994, potrivit observatiilor efectuate cu telescopul spatial Herschel, relateaza AFP.

Shoemaker-Levy 9 s-a lovit de planeta Jupiter in iulie 1994. Trei ani mai tarziu, un telescop in infrarosu al Agentiei Spatiale Europene (ESA), ISO, a detectat pentru prima poara vapori de apa in atmosfera superioara a lui Jupiter. O surpriza pentru astronomi, deoarece, desi atmosfera joasa a atmosferei planetei gigant este bogata in apa, aceasta nu a putut atinge si atmosfera superioara.

Cum cometele sunt foarte bogate in apa, suspiciunea a cazut asupra Shoemaker-Levy 9.

16 ani mai tarziu, telescopul spatial Herschel al ESA a permis inlaturarea indoielilor. Gratie sensibilitatii foarte mari a telescopului, o echipa internationala de astronomi a reusit sa cartografieze in 3D distributia de apa in stratosfera lui Jupiter.

Ea a descoperit astfel de doua pana la trei ori mai multa apa in emisfera sudica a planetei, unde a avut loc impactul cu cometa. Maximul densitatii coloanei de apa a fost observat in punctul de impact.

"Potrivit modelelor noastre, pana la 95% din apa observata in stratosfera lui Jupiter a rezultat in urma impactului cu cometa", se arata intr-un comunicat al ESA.

Aceste rezultate au fost publicate marti in revista Astronomy and Astrophysics.