Astronautii Statiei Spatiale Internationale (ISS) se pregatesc sa iasa sambata in spatiu pentru a remedia o scurgere de amoniac detectata de echipaj si considerata "foarte grava" de un responsabil rus, scrie AFP.

Agentia spatiala americana (NASA) a anuntat ca echipajul ISS, format din sase persoane, a detectat joi o scurgere de amoniac provenind de la un sistem de racire, dar a subliniat ca acest eveniment nu prezinta niciun pericol nici pentru astronauti si nici pentru Statie.

Totusi, seful segmentului rusesc pentru ISS, Vladimir Soloviev, a afirmat ca este vorba de o "anomalie foarte grava".

Acesta a precizat ca specialistii rusi si americani isi concerteaza activitatile pentru a organiza o iesire in spatiu a echipajului, cu scopul de a verifica provenienta acestei scapari de amoniac.

Comandantul misiunii pentru ISS, canadianul Chris Hadfield, a recunoscut pe Twitter ca este vorba despre o "situatie serioasa" si a anuntat un pic mai tarziu ca iesirea in spatiu ar urma sa aiba loc sambata.

"Iesirea in spatiu este pentru maine, Chris Cassidy si Tom Marshburn isi pregatesc combinezoanele si sasul", a scris el, vineri.

Potrivit site-ului specializat Spaceflight101, aceasta iesire in spatiu ar urma sa dureze circa sase ore.

Potrivigt unui comunicat al NASA, echipajul ISS a alertat joi centrul de comanda al Statiei, din Houston (Texas, sudul SUA), de prezenta unor "mici fulgi albi plutind in jurul Statiei".

Imaginile furnizate de echipaj au confirmat o scapare de amoniac provenind de la unul dintre sistemele de racire, care s-a mai defectat si in 1 noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru racirea circuitelor prin care tranziteaza electricitatea produsa de panourile solare.

Un alt oficial al sectorului spatial rusesc a minimizat insa gravitatea incidentului.

"A avut loc o scapare de amoniac, pe segmentul american al statiei, dar situatia nu este critica", a declarat directorul programelor pilotate in cadrul Agentiei spatiale rusesti (Roskosmos), Alexeï Krasnov, citat de agentia Ria Novosti.

"Nu este pentru prima oara cand se produce o astfel de situatie, din nefericire", a adaugat acesta, precizand ca segmentul rusesc al statiei functioneaza normal.

La sfarsitul lui aprilie, o defectiune tehnica - o antena care nu s-a deschis - survenita la putin timp dupa lansarea unei navete cargo Progress a starnit temeri legate de atasarea la ISS, care ar fi putut necesita o iesire in spatiu a echipajului.

In cele din urma, naveta s-a atasat cu succes la ISS.